Izvještaj UN

Radna grupa za proizvoljno pritvaranje pri Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija je putem objavljenog izvještaja utvrdila da je Kosovo deportovanjem šest državljana Turske prekršilo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

U izvještaju se navodi da je deportovanje šestorice „gulenista“ bilo proizvoljno i u suprotnosti sa šest članova Deklaracije o ljudskim pravima, piše Gazeta Express.

„Radna grupa daje sljedeće mišljenje: U vezi sa Kosovom – lišavanje slobode Kahramana Demireza, Mustafe Erdema, Hasana Husein Gunakana (Hüseyin Günakan), Jusufa (Yusuf) Karabina, Osmana Karakaja (Karakaya) i Cihana Ozkana (Cihan Özkan), kršeći članove 2, 3, 8, 9, 10 i 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, proizvoljno je i spada u kategorije I, II, III i V“, navodi se u izveštaju na 17 stranica.

Radna grupa je tražila hitno puštanje šest turskih državljana.

Šest državljana Turske Kahraman Demirez, Mustafa Erdem, Hasan Husein Gunakan, Jusuf Karabina, Osman Karakaja i Cihan Ozkan, uhapšeni su u martu 2018. godine na Kosovu.

Oni su avionom odvezeni u Tursku, gdje su osuđeni na zatvorsku kaznu.

Akcija njihovog hapšenja izazvala je masovne reakcije na Kosovu, sve dok Fljamur (Flamur) Sefaj nije smjenjen sa mjesta šefa MUP-a, a Driton Gaši (Gashi) sa mjesta šefa obaveštajne službe.



Izvor: Gazeta Express/Kossev