Ministar zdravlja

Ministarstvo zdravlja formiralo je prije mjesec dana radnu grupu, koja ima za cilj da izradi protokol za upotrebu kovalentne plazme za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, prenosi Gazeta Express.

Ministar zdravlja Armend Zemaj istakao je da ta radna grupa intenzivno radi kako bi što prije započela liječenje pacijenata prema novoj metodi. Naveo je takođe da je optimista da će protokol za primjenu te terapije biti uskoro odobren.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, poručio je da će građani imati koristi od vakcinacije, koja će sadržati i remdesivir i sezonsku vakcinu protiv gripa.

Ministar zdravlja je naveo i da je Radna grupa za izradu protokola o upotrebi kovalentne plazme kod pacijenata sa kovid-19, sastavljena od stručnjaka iz relevantnih oblasti, koji posjećuju zemlje u regionu i konsultuju se sa stručnjacima iz tih zemalja.

"Radna grupa intenzivno radi. Bilo je posjeta regionu, sa radnim profesionalcima koji poštuju klinički vodič, ali i nacionalni protokol za izradu i usvajanje, čak i odobrenje upotrebe plazme za koju se vjeruje da može pomoći pacijentima koji se liječe od koronavirusa, posebno onima koji su hospitalizovani i kojima je ovaj tretman potreban", istakao je Zemaj.

Poručio je da se nada da će taj vodič biti ubrzo odobren, kako bi ga uporedili na osnovu profesionalne prakse zasnovane na parametrima i naučnom aspektu onoga što Kosovo ima i Klinikom za transfuziju krvi i zarazne bolesti.

Terapija plazmatskim antitijelima, kako se navodi, našla je primjenu u raznim dijelovima svijeta, mada se ne smatra lakim postupkom. Ova terapija se ne može primjeniti na svaku osobu, ali o njoj odlučuju medicinski stručnjaci.

Drugi tretman za kovid pacijente je lek remdesivir. Iako je SZO nedavno izašla sa stavom koji ne preporučuje ovu vrstu liječenja, postoji nekoliko drugih preporuka zasnovanih na naučnoj literaturi za ovaj tretman u zemljama poput Japana, Kine i Indije.

Remdesivir je postao najtraženiji lijek na Kosovu i kupuje se po vrlo visokoj cijeni. Prema riječima Zemaja, Ministarstvo zdravlja će otkupiti jednu količinu tog lijeka i isto obezbjediti od Evropske unije.

Ministar zdravlja je dodao da će remdesivir biti doniran besplatno za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

"Potpisao sam klinički vodič za omogućavanje upotrebe tri lijeka koja se sada koriste. Agencija je smanjila i ubrzala postupke za uvoz i uvoz, u fazi smo nabavke određenog dijela, koji će biti besplatno doniran za liječenje pacijenata. Vjerujem da će vrlo brzo biti obezbjeđen iz budžeta", izjavio je Zemaj.

Uprkos terapijama, države svijeta su u trci da obezbjede antikovid vakcinu. Zemaj, međutim, garantuje da Kosovo ne zaostaje za drugima i da će građani imati sigurnu vakcinaciju.

"Mi smo dio svih procesa kojima su se evropska zajednica i cijela zemaljska kugla posvetili u pružanju ove vakcine. Građani će imati vakcinu kad god bude ona bude bila u upotrebi u skladu sa distribucijom", nastavio je Zemaj.

Povodom sezonske vakcine, Zemaj je rekao da je već obezbjeđeno 170.000 vakcina, dok se radi na još 50.000.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express