Minimum oko pet godina

Advokati koji brane bivše pripadnike OVK koje je Specijalni sud optužio za ratne zločine, trebalo bi da izbjegnu političku retoriku koja se ne zasniva na pravnim argumentima, rekao je u intervjuu za Ekonomiju Onlajn direktor Kosovskog instituta pravde Ehat Miftaraj.

Miftaraj smatra da bi to trebalo primjenjivati kako bi bila pružena adekvatna i profesionalna zaštita optuženima.

Dodao je da i pretpretresni sudija savjetuje advokate odbrane da se, ukoliko žele da podnesu zahtjev za puštanje iz pritvora, prvo obrate tužiocu.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi je gotovo problematično dati procjenu da li će bezbjednosna mjera biti promjenjena ili ne.

"Od svih advokata, samo je advokat Kadrija Veselija učinio tako nešto. U ovoj fazi je gotovo problematično dati procjenu da li će bezbjednosna mjera biti promenjena ili ne", rekao je Miftaraj.

On je naglasio da Kosovo u institucionalnom smislu ne bi trebalo da preduzima nikakve mjere u odnosu na Specijalni sud, jer su ovlašćenja odvojena i svaka vladina intervencija smatraće se uticajem na rad suda.

Prema Miftaraju, Kosovo ima obavezu da pruži finansijsku podršku, kako bi optuženi imali odgovarajuću zaštitu od advokata koji imaju iskustva u pravosuđu.

"Kosovo je izgubilo više od 20 godina za istragu, procesuiranje i procesuiranje ratnih zločina na Kosovu. Kosovo se suočava sa novom realnošću kada se liderima OVK sudi u Hagu, a jedini način da se zaustavi praksa amnestije koju Kosovo nudi počiniocima zločina od strane srpske države je njihova istraga na Kosovu", naveo je Miftaraj.

Naglasio je da se očekuje maratonsko suđenje koje će trajati godinama, a minimum će biti potrebno oko pet godina.

"Specijalni predstavnik generalnog sekretara Unmika izdao je 2000. godine uredbu koja je, iako u to vrijeme kontradiktorna, predviđala da krivična djela počinjena na Kosovu prije 2000. godine imaju maksimalnu kaznu od 15 godina. Sada od advokata odbrane zavisi kako će oni to moći da argumentuju. Advokati odbrane bi to trebalo da uzmu u obzir", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online