Lider Samoopredjeljenja

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je u intervjuu za BIRN, da je sporazum potpisan u Vašingtonu ništavan i da izborom Joea Bidena za predsjednika SAD o sporazumu sada mogu samo privatno da razgovaraju Avdullah Hoti i Richard Grenell.

Povodom optužnice koju je Specijalni sud u Hagu potvrdio protiv šefa poslaničke grupe Samoopredjeljenja Rexhepa Selimija, a koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, Kurti je rekao da ga je sadržaj optužnice iznenadio.

"Da vam pravo kažem, nisam očekivao takav napad na OVK. Ova fraza ’udruženi zločinački poduhvat’ predstavlja historijsko i političko podrivanje OVK. Vjerujem da će ovo biti štetno za izgradnju države na Kosovu, za pravdu na Kosovu i za OVK i njene vrijednosti", rekao je Kurti.

Kurti je podsjetio na pritisak na kosovske poslanike iz međunarodne zajednice da glasaju za uspostavljanje Specijalnog suda u avgustu 2015. godine, nakon što je prethodno glasanje u junu te godine bilo protiv uspostavljanja tog suda. Opisao je ovo kao "institucionalno nasilje".

Po Kurtijevu Kosovo mora da bude spremno da kolektivno organizuje odbranu optuženih.

"Imam veće ambicije za državu Kosovo i zato želim da se pravda dijeli na lokalnim sudovima. Nisam bio protiv Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju jer se Haški tribunal bavio ratnim zločinima iz cijelog regiona, ali ovaj se bavi samo Kosovom", dodao je Kurti.

Pobjeda Bidena bolja za Kosovo


Predsjednički izbori u SAD i pobjeda kandidata Demokratske stranke razveselili su lidera Samoopredjeljenja, koji je pozvao dijasporu kosovskih Albanaca da podrži Joea Bidena.

"Mislim da je za albanski nacionalni interes i za nezavisnu državu Kosovo Biden neuporedivo napredniji i nisam sumnjao kome da pružim podršku", objasnio Kurti.

Kurti je optužio izaslanika američkog predsjednika za dijalog Richarda Grenella za aktivnu ulogu u rušenju njegove vlade u martu ove godine u pokušaju da se oformi kosovska administracija koja bi bila pogodnija za potpisivanje sporazuma sa Srbijom i kako bi američki predsjednik Donald Trump dobio pobjedu u predizbornoj kampanji.

Pod Trumpovim pokroviteljstvom, sadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti potpisao je 4. septembra u Bijeloj kući sporazum o "ekonomskoj normalizaciji" sa SAD. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je sličan, ali ne i identičan sporazum tokom istog sastanka.

Ali za Kurtija, Bidenov izbor znači da su sporazumi sada ništavni i da važe samo za Hotija i Trumpovog izaslanika

"O tim sporazumima se može razgovarati samo privatno između Hotija i Grenella", rekao je Kurti.

Nedostatak transparentnosti Hotijeve vlade


Kurti je ukazao na nedostatak transparentnosti Hotijeve vlade u pogledu tekućeg dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje EU u Briselu radi normalizacije odnosa.

Saopšteno je da je postignut sporazum između Beograda i Prištine o pitanju nestalih, ali da taj sporazum neće biti otkriven dok se obe strane ne dogovore o svim ostalim pitanjima o kojima se pregovara.

"Iz ovog netransparentnog pristupa ne mogu proizaći dobre stvari i ne možemo smatrati sporazume važećim, kada nisu objavljeni, a štaviše kada ih je potpisala nelegitimna vlada", rekao je Kurti.

Istakao je da je, prema anketama, briselski dijalog peto najvažnije pitanje za kosovsku javnost.

"Nismo najavili nezavisnost od Srbije da bi naša prošla zavisnost od Srbije bila zamjenjena novom zavisnošću od priznanja iz Srbije", smatra Kurti.

Kako kaže, izlaz za trenutnu situaciju su novi izbori, a istraživanja javnog mnjenja su za njega ohrabrujuća.

"Na predstojećim izborima osvojićemo 50 posto glasova, možda ne sami, već sa drugom strankom", rekao je, misleći na savezništvo Samoopredjeljenja sa Vjosom Osmani i njenu inicijativu za osnivanje nove stranke nakon odlaska iz Demokratskog saveza Kosova.

Kurti je rekao da je prestao da veruje u saradnju sa takozvanim strankama 'establišmenta', koje su državom upravljale od završetka rata.

On je naglasio da su te partije "okupirale" Kosovo, ukazavši na činjenicu da su dvoje političara koji su osvojili najviše glasova na posljednjim izborima Vjosa Osmani i on.

"To objašnjava da u ovoj zemlji nema demokratije i da je Kosovo i dalje okupirana država", zaključio je Kurti.

Izvor: BIRN