Miješanje u pravosuđe

Bivši član Pokreta Samoopredjeljenje Ron Gjinovci izjavio je da je lider te stranke Albin Kurti promjenio stav prema Specijalnom sudu zbog ličnih interesa, prenosi Ekonomija Onlajn.

Gjinovci je, pozivajući se na Kurtijeve tvrdnje da svi treba da se okupe u odbranu bivših pripadnika OVK kojima se sudi za ratne zločine u Hagu, istakao da bi Kurti u budućnosti zbog nekog drugog interesa mogao ponovo da govori protiv pravosuđa.

"Ovo postaje problematično kada takve izjave daju važni političari poput Albina Kurtija, koji bi po svoj prilici mogao biti sljedeći premijer Kosova. Kada sljedeći premijer na ovaj način govori protiv sistema pravosuđa zbog određenog interesa, to nam pokazuje da bi ovaj premijer u budućnosti, zbog drugog interesa mogao ponovo da govori protiv pravosuđa", ukazao je Gjinovci.

Aktivista civilng društva je u intervjuu za Ekonomija Onlajn takođe naveo da sve izjave kosovskih političara o Specijalnom sudu predstavljaju miješanje u pravosudni sistem.

"Sve izjave političara o Specijalnom sudu su problematične. Svi treba da imaju na umu da je Specijalni sud predviđen članom 103 tačka 7 Ustava Kosova, što znači da je on dio kosovskog pravosuđa", objasnio je Gjinovci.

Prema njegovim riječima, kosovski zakoni i njegov ustav predviđaju da ovaj sud, kao i strane sudije i tužioce, što predstavlja veliku nepristrasnost.

"Sud pripada Kosovu. Svaka rasprava političara protiv Specijalnog suda predstavlja miješanje u pravosudni sistem, u treću vlast, koja je u stvari odvojena vlast od izvršne i zakonodavne vlasti", istakao je Gjinovci.

Takođe je prokomentarisao izjavu ministra zdravlja Armenda Zemaja da će raditi na povećanju broja studenata Medicinskog fakulteta, poručivši da ova izjava dolazi iz neznanja i nedostatka informacija.

"Smatram tu izjavu prijedlogom, kao što je i sam ministar Zemaj rekao, ali mislim da je data zbog njegovog nedostatka znanja i informacija o tome kako funkcioniše rad na utvrđivanju broja studenata u visokom obrazovanju. Stoga, smatram to neprikladnim prijedlogom za koji ne vjerujem da će proći kroz obrazovne institucije na Kosovu", dodao je Gjinovci.

Izvor: kosovo Online/ Ekonomia Online