Čak i prije nego započne

Bivše lidere OVK optužene od strane Specijalnog suda, čak i prije nego započne, očekuje maratonsko suđenje u Hagu, prenosi Koha.

Šest mjeseci prema Specijalizovanom tužilaštvu i 18 mjeseci prema odbrani optuženog, trajaće samo postupak podnošenja dokaza optužbe optuženima i priprema advokata i bivših liderima OVK za suđenje sa optužnicom.

Bivši lideri OVK Hashima Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi još uvijek nisu dobili prateću dokumentaciju za optužnicu.

Međutim, tužilac Cler Louson nije slučaj smatrala iznenađenjem za optužene, aludirajući da bi čak i bez predaje dokumenata mogli početi sa prikupljanjem dokaza odbrane.

"Na osnovu informacija koje ima odbrana, oni su obavješteni o tom pitanju i to nije iznenađenje za odbranu i način na koji će izneti svoju odbranu. Prema mišljenju KST, nema razloga zašto suđenje ne bi moglo da počne u lejto 2021. godine", istakla je tužilac Louson.

Ipak, ova izjava razočarala je međunarodno poznatog advokata Bena Emmersona, koji brani bivšeg predsjednika skupštine Kosova Kadrija Veselija.

"Bili smo iznenađeni i razočarani što je advokat tužilaštva pokušao da opravda da su optuženi znali optužbe. Jasno je da će, na osnovu iskustva sa suđenjima na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju i optužbi protiv pripadnika OVK, opseg istraga koje će odbrana morati obaviti biti velik, optužnica tužilaštva građena je kao zakrpa ...", ocjenio je Emmerson.

Poručio je da tvrdi da je tužilaštvo za ovaj proces koristilo lažne dokaze i lažne svjedoke i tako nešto će se dokazati, te će, kako je naveo, ova optužnica izgledati smješna.

Međutim, advokat David Hooper, branilac bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, osporio je da se pola decenije istrage Specijalnog tužilaštva protiv ovih optuženih, može uporediti sa šest mjeseci vremena za odbranu.

"Po mom mišljenju, prijedlog da ovo suđenje započne u junu je apsolutno apsurdan. Ovo je složena stvar, vjerovatno će početi na ljeto, u junu, ali ne sljedeće godine, možda godinu dana kasnije", naveo je Hooper.

Advokat bivšeg šefa poslaničke grupe Samoopredeljenja Rexhepa Seljimija i advokat bivšeg predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasniqija podržali su prigovore svojih kolega na ovom saslušanju u vezi sa vremenom potrebnim za početak suđenja.

Kako se navodi, 153 svjedoka obuhvaćena su optužnicom. Takođe je upozoreno na dodatne svjedoke u ovom procesu, gdje će tužilaštvo dobiti podršku.

Tužilaštvo, prema objavljenom podnesku, ima 43.000 stranica dokumentacije i 20 sati i 17 minuta audio-zapisa, kao dokaz koji će koristiti protiv četvorice optuženih za ratne zločine.

U drugom dijelu ročišta, koje je trajalo oko tri sata, odbrana je razgovarala o odbrani na slobodi optuženog.

Advokat Emmerson istakao je da još uvijek ne znaju koje dokaze tužilaštvo ima protiv njegovog klijenta. "Kako možemo izneti značajnu žalbu na to što nemamo informacije", dodao je Emmerson.

Na ovom ročištu je takođe bilo riječi o drugim pitanjima, uglavnom tehničkim, koja se odnose na klasifikaciju dokaza koji će se podneti strankama i plan načina na koji će se dokazi dostavljati.

Thaçi, Veseli, Krasniqi i Selimi nalaze se trenutno u pritvoru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore