Podrška

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je sinoć da se podrška optuženima u Specijalnom sudu pruža prema zakonskoj osnovi, koja je na snazi od osnivanja tog suda, prenosi Gazeta Express.

Hoti je tako prokomentarisao izjave lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija, da bi Vlada Kosova trebalo da finansijski podrži bivše vođe OVK, koje je Specijalni sud optužio za ratne zločine.

"Kurti bi trebalo da zna da je, kada je uspostavljen Specijalni sud, stvoren pravni osnov da institucionalno pružamo finansijsku podršku licima optuženim u tom sudu", poručio je Hoti.

Kurti je istakao ranije da bi Kosovo trebalo da bude organizovano, kako bi stalo u odbranu bivših političkih i vojnih lidera OVK, ali i dodao da trenutna vlada to ne može da učini.

"Kosovo mora da organizuje i koordiniše odbranu optuženih. Vidjeli smo da svaki ima svoje advokate, ali potrebna je koordinacija institucija. OVK nije pripadala nikome već svima i svi bismo trebali da je zaštitimo. Vlada Kosova treba da se posveti sintezi zastupanja i odbrane u ovom procesu. Nažalost, Kosovo nema vladu koja to može da uradi", ocjenio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express