Član rukovodstva VV

Član rukovodstva Pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca izjavio je da ta stranka ne krije da je bilo političkih atentata na Kosovu, koji ni poslije 20 godina nisu otkriveni, prenosi Gazeta Express.

"Na Kosovu je bilo mnogo političkih atentata. I to kao Samoopredjeljenje nikada nismo krili. I Behajdin Alaqi, Xhemal Mustafa, Smal Hajdaraj i još 30 ili 40 njih na Kosovu koji su ubijeni '99. godine", naveo je Konjufca.

On je upitao takođe koliko je godina prošlo i koliko je ubistava otkriveno, uz konstataciju da nije riješeno nijedno ubistvo.

Konjufca je tako odgovorio na optužbe predsjednika Socijaldemokratske partije Dardana Molliqaja na račun lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija.

Molliqaj je, nakon što je Kurti stao u odbranu Hashima Thaçija i drugih optuženika iz Haga, rekao da je upravo Kurti učinio bivšeg predsjednika Kosova odgovornim za nestanak Behajdina Alaqija 1998. godine.

"Koji Albin? Govor na video snimku datira od 26. februara 2016. godine. U toku je sjednica za izbor predsjednika. U napetoj atmosferi za izbor Thaçija za predsjednika, Kurti ga čini odgovornim za nestanak Behajdina Alaqija za vrijeme rata. Ovo nije diskusija o tome da li Thaçi treba da bude izabran za predsjednika, već dokle seže upotreba sredstava u političkom ratu. Kada neko sebe smatra sredstvom historijske nužnosti, svako sredstvo je dozvoljeno i svaki trenutak je presudan. Izbor Thaçija za predsjednika za političku situaciju svakako je bio važan, ali za historiju je bez ikakvog značaja", istakao je Moliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express