Ne smijemo zaustaviti...

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je danas da se još uvijek ne razmišlja o potpunom zatvaranju, kao što je to bilo u prvom talasu borbe sa pandemijom koronavirusa, prenosi Koha.

Zemaj je pozvao predstavnike svih političkih partija da se zajednički uključe u borbu protiv virusa i da je politiziju ovo pitanje.

„Moj prioritet je da onemogućim da virus postoji u našoj zemlji. Vlada Avdullaha Hotija ne vlada logikom isključivanja i nikada ne razmišljamo o potpunom zatvaranju kao ranije. Ne smijemo zaustaviti život zatvaranjem, ne smijemo zatvoriti preduzeća, već ih otvoriti uz rigoroznu primjenu mjera", rekao je on.

Zemaj je istakao da će se pooštravanje mjera vršiti kad god situacija bude zahtevala i dodao da će biti otvoreni u sprovođenju mjera.

„Upravljanje pandemijom sa zatvorenim građanima je vrlo lako, sa malo slučajeva i sa puno formalne efikasnosti, ali ne možemo se vratiti na nulu. Bićemo otvoreni sa sprovođenjem mjera. Sada je pravo vrijeme za sprovođenje mjera, preduzeće se njihovo pooštravanje kad god situacija bude zahtjevala. Dodavanje testova takođe povećava broj pozitivnih slučajeva. Povećaćemo broj testova i, kao i u ostatku svijeta, više testiranih daje više pozitivnih slučajeva“, rekao je Zemaj.

Govoreći o velikom broju zaraženih koji rade u državnim institucijama, Zemaj je rekao da je ova situacija nastala kao rezultat njihove nediscipline.

„Nemojmo puniti bolnice, znate koliko je javnih funkcionera, ljudi iz centralnih i lokalnih institucija bilo pozitivno, da li iz nepažnje ili zbog nepoštovanja mjera, ali odgovor je u nedostatku discipline“, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore