Cijena od 13 do 17,5 eura

Vakcina protiv sezonskog gripa još nije stigla do javnih zdravstvenih ustanova, ali do apoteka u Prištini jeste, gdje se prodaju od 13 do 17,5 eura, prenosi Ekonomija onlajn.

Interesovanje građana za vakcinaciju je veliko.

Građanin Agim Rexha, star 65 godina, rekao je da je vakcinu kupio za 17,5 eura u apoteci u blizini centra porodične medicine u Prištini.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao je da je odlučio da kupi vakcinu, jer smatra da će im to pomoći od sezonskog gripa, ali i protiv novog koronavirusa.

“Budući da smo u vremenu pandemije i da je situacija takva kakva je, broj zaraženih se svakodnevno povećava, kako od kovida, tako i sezonskim virusom, upravo smo čuli da na tržištu postoji vakcina protiv sezonskog gripa, otišapo sam sa suprugom da kupimo vakcine. Zatim smo vakcinisani u domu zdravlja“, rekao je Rexha.

Farmaceut Shkumbin Isufi, napominje da na Kosovu postoji samo jedan operater koji ima dozvolu za kupovinu vakcina, ali da je količina vakcina koja je dobijena za distribuciju u apotekama nedovoljna.

“Cijena vakcine na tržištu je oko 14 eura, i razlikuje se od apoteke do apoteke. Interesovanje građana je veliko, ali količina na tržištu je vrlo mala. Nemam informacije koliko ima, ali na osnovu zahtjeva se vidi da je malo. Operater je mnogo naručio, ali je primio vrlo ograničen broj vakcina. Na Kosovu sve dolazi kasnije i manje. Poslije nije problem za vakcinaciju, to može svako da uradi, tj. medicinske sestre, mi u apotekama ne vakcinišemo“, rekao je Isufi.

Sezonske vakcine protiv gripa još uvijek nisu stigle u glavne centre porodične medicine na Kosovu.

Direktor Centra za porodičnu medicinu u Prištin Sami Uka rekao je početkom oktobra za Radio Slobodna Evropa da su izvršene sve pripreme za vakcinaciju građana, ali da su vakcinacije, kako je izjavio, odložene.

Specijalisti za zarazne bolesti na Kosovu ranije su rekli da je neophodno da se građani što prije vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Izvor: Kosovo online/ Ekonomiaonline