Izbori na vidiku

Pitanje predsjednika biće presudno i za eventualne nove parlamentarne izbore na Kosovu, a imajući u vidu odnos snaga u parlamentu, postizanje konsenzusa o izboru novog šefa države biće veoma teško, piše DW.

Na osnovu odnosa snaga u Skupštini Kosova, vladajuće stranke koje nemaju više od 61 glas, smatraju da je nemoguće obezbjediti kvorum od 80 poslanika, koji je dovoljan za izbor predsjednika.

Politički analitičar iz Instituta za političke studije Arton Demhasaj rekao je da je „rješenje unutar trenutne koalicije nemoguće bez glasanja opozicije“.

"S obzirom na to da je Samoopredjeljenje protiv izbora predsjednika u bilo kojoj varijanti i zahtjeva samo izbore, nemoguće je doći do rješenja u okviru trenutne koalicije. Zato se mora tražiti glas opozicione PDK, jer bi na dan izbora predsjednika trebalo da bude 80 poslanika u skupštinskoj sali. Vidim mogućnost postizanja kompromisa između LDK, PDK, AAK i NISMA sa AKR i manjinama. Nijedna politička stranka, posebno LDK i PDK, neće rizikovati da izađe na vanredne izbore“, kaže Demhasaj.

Politički analitičar Blerim Burjani rekao je da je malo nade da će se u ovoj fazi i sa ovim sastavom skupštine doći do konsenzusa o predsjedniku Kosova.

"Šanse su male, s obzirom na velika nezadovoljstva akumulirana u ovom vremenskom periodu. PDK je ostao bez lidera stranke, i nema individualnu hrabrost za konsultacije, jer ne može postojati bez svog lidera. S druge strane, LDK nije spreman da prepusti mjesto predsjednika Ramushu Haradinaju, jer to želi za sebe“, kaže Burjani.

Prema njegovom mišljenju, u ovoj situaciji novi izbori su vjerovatniji od postizanja konsenzusa za mjesto predsjednika Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova, koja je dio vladajuće koalicije, već je javno zahtevala da Ramush Haradinaj bude izabran za predsjednika.

Premijer Avdullah Hoti najavio je da će razgovori o mjestu predsjednika početi uskoro.

Lider najveće parlamentarne stranke Albin Kurti kaže da bi Kosovo prvo trebalo da izađe na birališta, a zatim parlament da izabere legitimnog predsjednika.

Izvor: DW/KosovoOnline