Suočavanje sa izazovima

Vlada Kosova radi na izradi strategije za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorizma, prenosi Koha.

Do sada je vlada odobrila dvije takve strategije 2015. godine, a zbog promjene okolnosti na terenu, radi na spajanju dvije strategije u jednu.

Nacionalni koordinator u Vladi Kosova u Strategiji za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma Lulzim Fushtica rekao je da Kosovo nije ugroženo novim odlascima građana Kosova, jer su globalne borbe na području Sirije i Iraka prestale, a ISIS je ugašen.

„Moramo biti svijesni i spremni da se suočimo sa svim izazovima. Štaviše, radili smo na prevenciji koja je jedan od glavnih aspekata rata, protiv ove vrlo negativne pojave“, rekao je Fushtica u emisiji „Raport“ na KTV.

Dodao je da strategija za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma sadrži: cilj prevencije, zaštite, krivičnog gonjenja i reagovanja.

U pogledu prevencije, Fushtica kaže da je poseban naglasak stavljen na rano otkrivanje slučajeva ekstremizma.

„Uzimajući u obzir ranu identifikaciju, napravili smo izgradnju kapaciteta u pogledu obrazovnog sistema. Do sada smo obučili sve nastavnike za ranu identifikaciju ekstremizma. Takođe smo počeli da radimo deradikalizaciju, reintegraciju i rehabilitaciju", rekao je Fushtica.

Prema njegovim riječima, program deradikalizacije razvijen je u Kazneno-popravnoj službi u kosovskim zatvorima.

„Uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država razvili smo posebne projekte za radnike u popravnim službama, posebnu obuku o tome kako se ponašati i odnositi prema zatvorenicima koji služe kazne za različita dijela u vezi sa radikalizmom. Njihova deradikalizacija započinje u zatvoru i nastavlja se nakon odsluženja kazne. Formirali smo Odjeljenje u okviru MUP-a za reintegraciju i rehabilitaciju, koje se bavi tim ljudima, sve dok se ne vate u zajednice u kojima žive“, naglasio je Fushtica.

Za djecu vraćenu iz ratnih žarišta stvoreno je odjeljenje sa posebnim programima koji će se baviti tom problematikom.

Psiholozi i socijalni radnici posvećeni su vraćanju te djece u obrazovni sistem i ne ostavljanju samih.

„Pokušali smo da radimo na ovome i prije nego što se vrate, tako da shvate da ne predstavljaju rizik. Na osnovu situacije poput pandemije, zbog zatvaranja granice postoje planovi koje ćemo koordinirati na nivou kako i kada će se ti građani vratiti u svoju zemlju“, dodao je Fushtica.

Naglasio je da će svaki građanin Kosova koji je učestvovao u borbama na stranim teritorijama biti krivično gonjen, u skladu sa zakonom koji je utvrdio Parlament Kosova, a koji sankcioniše učešće građana Kosova na stranim ratištima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore