Nema trgovine oko mjesta predsjednika

Potpredsjednik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca nazvao je odvratnim prijedlog predsjednika AAK Ramusha Haradinaja da on bude taj koji bi Hashima Thaçija nasledio na mjestu predsjednika Kosova, prenosi Gazeta Express.

Konjufca je poručio Haradinaju da Samoopredjeljenje neće učestvovati u "trgovini" za to mjesto.

"Ramush je dao koncept glasanja na veresiju. Smatram da o ovoj temi ne treba da bude cjenkanja, jer ono što je potrebno Kosovu je nova vlada. Ne vlada koja vam je na jeziv način prekinula život u martu ove godine. Samoopredjeljenje smatra da treba da imamo nove izbore i zato neće ulaziti ni u kakvu trgovinu za mjesto predsjednika, jer to je greška, čak i odvratno“, rekao je Konjufca.

Prije nekoliko dana, Haradinaj je izjavio da traži "sporazum na veresiju" sa dvije opozicione partije,  Samoopredjeljenjem i PDK.

Poslanici PDK, Abelard Tahiri i Bekim Haxhiu, su jedini zvaničnici iz ovog političkog subjekta koji su govorili o Haradinajevoj ponudi, iako nisu imali konkretan odgovor. Poručili su da u PDK još uvijek nije razmatrano to pitanje.

Kako Gazeta Express podsjeća, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova izjavio je da njega poštuju i partije u koaliciji, LDK, Inicijativa i AKR, ali je potrebna dvotrećinska većina poslanika.

"Dao sam ponudu za dobijanje podrške i od PDK. To ću uzvratiti glasovima za ovu partiju za mjesto neke druge njihove figure, bilo za mjesto predsjednika, predsjednika skupštine ili premijera. To se može desiti i nakon budućih izbora. Dakle, da oni meni daju glas sada a ja ću im uzvratiti u budućnosti kad im bude trebalo. Oni mogu glasati i bez učešća u vladi, ali njihovo učešće bi stvorilo stabilnost. Mi dajemo obećanje u principu. Njihova je odluka. Oni mogu da kažu da poslije ne žele moj glas, ali ako ga traže, to je politički dug", rekao je Haradinaj u emisiji "Rubikon".

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express