Ministarstvo zdravlja

Zamjenik ministra zdravlja Luan Gola rekao je da se radi na povećanju broja kreveta za smještaj novooboljelih kao i na poboljšanju snabdijevenosti kiseonikom, prenosi Reporteri.

Gola je govorio o mjerama koje je Ministarstvo zdravlja sprovelo sa Armendom Zemajem na mjestu prvog čovjeka ministarstva.

On je istakao da će se neke od prostorija prilagoditi trenutnim uslovima i one će biti opremljene sa dodatnih 500 kreveta za pacijenta oboljele od koronavirusa.

Prema riječima Gole preduzete su i mjere za obezbjeđivanje dodatnih količina kiseonika.

Gola kaže da je povećanje broja novooboljelih zahtjevalo veću koordinaciju institucija. 

„Imamo veliki broj pacijenata i vidjeli smo da ovih posljednjih dana imamo ogroman porast slučajeva na Kosovu, što je kao rezultat zahtjevalo dodatne mjere. Kada je na čelo ministarstva došao ministar Zemaj, broj testova je bio vrlo mali, sada radimo desetostruko veći broj testova i samo juče je obavljeno oko 1.600 testova. U prvim mjesecima rukovođenja pandemijom, ja kao ljekar smatram da je bila greška što su slučajevi koji su dolazili iz regiona, konkretno mi smo ih sve dovodili u Prištinu, i šta se tamo dešavalo, često je te slučajeve pratila porodica, i to je bio podsticaj većem širenju zaraze", rekao je Gola.

Ono što zabrinjava jeste da još uvijek ne znaju kada će sve ovo biti u funkciji.

"Ako kažem da će biti gotovo za dva ili tri mjeseca pogrešiću, jer ove procedure zavise i od ekonomskih operatera“, rekao je Gola.

Što se tiče snabdijevanja kiseonikom regionalnih bolnica, Gola je naglasio da je odluka o dodatnom snabdijevanju donijeta, ali da ne može odrediti vrijeme kada će se proces završiti.