Sa albanskom većinom i drugim manjinama

Predsjedavajuća Alternative, i članica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, izjavila je da će u narednim nedjeljama ponovo aktivirati prijedlog za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vlasti i izrazila uvjerenje da trenutno imaju dovoljno poslanika da sazovu sjednicu, a zatim i glasaju za smjenu premijera Avdullaha Hotija, piše Koha.

Kusari-Lila kaže da još nisu donijeli odluku da li će tražiti potpise poslanika Srpske liste, nakon njihovih izjava u korist rušenja vlade Hoti.

"Naravno, naš zahtjev za prikupljanje potpisa za svrgavanje vlade ili nepovjerenje prema Hotijevoj vladi ostaje aktuelan. Ali naše repozicioniranje kao parlamentarne grupe biće razmotreno u narednim nedjeljama, u smislu organizovanja i dobijanja podrške od drugih poslanika spremnih da svrgnu vladu. U ovom trenutku i ovim okolnostima ne mogu da poreknem niti potvrdim, ali vjerujem da će možda biti dovoljno poslanika albanske većine, ali i drugih manjina da prvo sazovu sjednicu, a zatim da izglasaju nepovjerenje Hotijevoj vladi. Mislim da kada se dostigne ta tačka, može ostati samo nekoliko poslanika LDK koji će podržati ovu vladu, jer se vidi da se razlike produbljuju između vladajućih partnera, ali i partija koje su je podržale“, kaže Kusari-Lila.

Ona dodaje da su jedino rješenje za trenutne političke okolnosti izbori. Ovo takođe zasniva na nedostatku broja vladajuće koalicije u Skupštini i neuspjehu usvajanja Nacrta zakona o ekonomskom oporavku.

"Zemlja može imati samo jedno rješenje, a to je izlazak na birališta. To na vanrednim izborima koji bi bili organizovani u skladu sa mjerama za očuvanje javnog zdravlja, kao što je to učinjeno u cijelom svijetu, čak i u demokratskim zemljama koje su prošle kroz izborne procese. Pojava vlade sa legitimitetom i Skupštine sa odgovornostima i intenzivnim programom očuvanja zdravlja, ali i oporavka", rekla je ona.

Kusari-Lila je govorila o dijalogu između Kosova i Srbije, za koji je rekla da bi trebalo izvršiti potpunu ponovnu procjenu.

"Ove okolnosti moraju imati ponovnu procjenu konačnog dijaloga. Položaj treba sagledati, a mi ga nismo vidjeli u strategiji dijaloga. To znači da je vlada Kosova trenutno ušla u dijalog sa agendama koje su postavili drugi, nije proaktivno odredila svoj dnevni red. Nije pokazana doslednost u stavovima koji su važni za građane Kosova, pokazano je da se ide dinamikom koju određuje neko drugi“, rekla je ona.

Kandidatura predsjedavajućeg AAK Ramusha Haradinaja za predsjednika Kosova i potraga za glasovima za ovo mjesto, Kusari-Lila je nazvala antiustavnim. Prema njenim riječima, to dokazuje da on nije adekvatan za ovu funkciju.

"Gospodin Haradinaj pokazao je da nije adekvatan za ovu funkciju, i zbog činjenice da je počeo da traži glasove, počinjući da pravi suštinske greške. Sljedeće zakonodavno tijelo trebalo da bude doneto nakon novih izbora”, kaže ona.