Analitičari

Politička borba oko novog predsjednika Kosova između stranaka se lagano zahuktava, a za sada su otvorene sve opcije, od dogovora do novih vanrednih parlamentarnih izbora. Poznavaoci političkih prilika tvrde da je najbolje rješenje da partije konsenzusom za predsjednika izaberu osobu koja nije stranačka ličnost.

Uvijek kada se bira predsjednik Kosova dolazi do krize, jer Ustav po tom pitanju nije u skladu sa mentalitetom društva, izjavio je u emisiji “Razgovor na RTK2” politički analitičar Nexhmedin Spahiu. Na Balkanu svi predsjednika biraju neposredno na izborima, a jedino Kosovo i Albanija u parlamentu, dodaje Spahiu i navodi da je najbolje rješenje da budući predsjednik bude vanstranačka ličnost od intelektualnog i moralnog integriteta.

“Mislim da je to za sada teško moguće na Kosovu sem ukoliko ne bi Amerikanci insistirali na neku određenu osobu, onda bi to moglo lako da se izvede”, dodaje Spahiu.

Analitičar Blerim Burjani ističe da je dogovor stranaka najbolje rješenje za izbor predsjednika, ali smatra da su male šanse za tako nešto.  

“Postavlja se pitanje da li to može da bude neko van partije. Naravno da može jer ustav ne određuje da mora da bude partijski kandidat. Kosovo je imalo vanpartijsku predsjednicu, Atifete Jahjagu. Ako postoji dobra volja između vlasti i opozicije mogu da pronađu sporazumno rješenje za predsjednika koji može da bude vanpartijski, može da bude nezavisan”, dodaje Burjani.

Spahiu i Burjani očekuju da ukoliko se stranke ne dogovore o novom predsjedniku Kosova budu održani vanredni parlamentarni izbori. Novi izbori ne odgovaraju nikom, osim Samoopredjeljenju koje bi moglo ponovo da bude pobjednik izbora, zaključuje Nexhemedin Spahiu.