Mišljenje analitičara

U Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika OVK u Hagu, nalazi se sedam pritvorenika, od kojih su četvorica: Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Seljimi, bivši članovi najviše komandne strukture ove organizacije, optuženi za udruženi zločinački poduhvat, za ratne i zločine protiv čovječnosti, piše Gračanica Onlajn.

Albanski političari, pa čak i oni iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, čiji su pripadnici ubijani od strane OVK, kako su tvrdili sami članovi ove partije, i što je jedna od deset tačaka optužnice protiv trenutnih haških pritvorenika, javno podržavaju uhapšene, očekujući, kako kažu, njihovo oslobođenje. Šta zaista misle političari, nikada nije poznato, ali pravnici i analitičari misle drugačije.

„Vjerovatno će sada najmanje pet godina trajati suđenje. Niko od optuženih se neće vratiti na Kosovo kako bi se branio sa slobode, zbog toga što su to visoko rangirane ličnosti i imaće uticaj na svjedoke ili na političke prilike”, kaže politikolog Ramush Tahiri.

I advokat Tom Gashi misli da nijedan od trenutno optuženih neće biti pušten da se brani sa slobode, ali i da dugo nećemo imati epilog suđenja.

“Ova suđenja traju mnogo godina, otpilike između od pet do deset. Toliko uglavnom traju suđenja optuženima za ratne zločine”, tvrdi Gashi.

U krajnje presude kosovska javnost ne sumnja, za nju zločina od strane OVK nije bilo i krivci su, kako kažu, isključivo u Srbiji. Trenutno skoro i da nema Albanca na Kosovu koji će javno reći da je neko iz OVK činio zločine, a javnost takođe smatra da Republika Srbija ima veze i sa optužnicama protiv najviših zvaničnika OVK.

„Srbija je sarađivala sa Specijalnim sudom u Hagu i to niko ne krije. Ja mislim da će sve ove dokaze koji su podneti od strane srpske vlasti Specijalnom sudu, obrađivati jedno posebno vijeće u toku suđenja, a da li će prihvatiti te dokaze ili ne, vidjećemo”, ističe advokat Tom Gashi i dodaje da je u interesu bivših pripadnika OVK da se, kako kaže, raščisti konačno sa izvještajem Dicka Martija koji je, po njegovim riječima, neosnovan.

Demokratska partija Kosova, čiji su lideri bili i Thaçi i Veseli, ipak je veoma zabrinuta.

“Ovaj proces, koji je započeo prošle nedjelje, dovodi u pitanje temelje naše nezavisne države koja je izgrađena na legitimnoj borbi našeg naroda za slobodu i nezavisnost. Ovaj rat je osvojio srca čitavog demokratskog svijeta i slobodnih nacija svijeta, a dogodio se iz dva razloga: jer je Srbija počinila genocid na Kosovu i rat OVK je bio pravedan”, napominje na konferenciji za medije v. d. predsjednika ove partije Enver Hoxhaj.

I analitičari sumnjaju da je međunarodna zajednica promjenila kurs.

“Ova cjelokupna situacija može uticati na sveukupno stanje na Kosovu, na gubljenje perspektive, ali i na svrsishodnost same države i same teritorije kao multietničke, kao građanske države. To se sada dovodi u pitanje zbog toga što u jednom trenutku sve imamo na Kosovu, imamo i ovaj sud, Haški sud koji treba da bude kosovski sud, ali koji nema simbole našeg suda. Imamo i to da se pritvorenici tretiraju kao kriminalci, a ne kao politički zatvorenici i imamo gubljenje povjerenja u međunarodnu podršku što se tiče Kosova. U naredne dvije nedjelje ćemo imati krizu, ne u smislu masovnih demonstracija, već gubljenje vjere u budućnost opstanka države Kosova, kao takve”, misli politički analitičar Ramush Tahiri.

U medijima se spekuliše ko je sljedeći putnik za Hag, pa se spominju oni najuticajniji, braća Haradinaj, Xhavit Haliti, Azem Syla, ali se nagađa i ko je izdajnik, odnosno ko je od saslušanih “propjevao”.

Izvor: GračanicaOnline