Upućen zahtjev Vladi

Udruženje ugostitelja Kosova još jednom je ponovilo da nove antikovid mjere i ograničenja za rad ugostiteljskih objekata samo čine da se ekonomska situacija još više pogorša, a od Vlade Kosova zahtjevaju da se mjere prilagode, prenosi RTK.

Zbog novih mjera, ugostitelji su primorani da ranije zatvaraju svoje objkte, kako ne bi snosili novčane kazne.

Predstavnik Udruženja Arian Vranica, u intervjuu za Kosovo Press, naglašava da nove mjere štete činjenici da poslovanje u ugostiteljskom sektoru cirkuliše uglavnom uveče.

“Takođe, situacija je teška posebno zbog ograničenja kretanja, posebno u opštinama sa visokim rizikom, jer je ponovo napravljena ista greška kojom se izjednačava radno vrijeme objekata sa policijskim časom. To opet znači da preduzeća treba ranije da se zatvore kako radnici ne bi bili oštećeni“, rekao je Vranica.

Veliki problem su i kazne sa kojom se suočavaju radnici dok putuju od posla do kuće, za šta naglašava da vlada mora da nađe rješenja i za javni prevoz.

"Postoje veliki problemi u likvidnosti, u operativnim troškovima, radnici sada mogu biti izloženi riziku da budu strogo kažnjeni, a to utiče na njihovo nezadovoljstvo. O ovoj aktivnosti je trebalo bolje razmišljati“, ocjenio je Vranica.

Podsjetio je da su ugostitelji dali rok vladi da izađe u susret njihovim zahtjevima.

“Dali smo rok za odobravanje naših zahtjeva ili za konkretan odgovor, jer ovako više ne možemo, preduzeća su na ivici bankrota. Tražimo subvenciju za plate radnika, da pomogne sa zakupninama, operativne troškove, da pokuša da odloži kredite do kraja pandemije i naravno da uvede neke promjene u vezi sa odlukama mjera za sprečavanje virusa", rekao je Vranica.

Izvor: Kosovo online / RTKlive