Ministarstvo ekonomije i životne sredine

Najspornija tačka za Kosovo iz Vašingtonskog sporazuma, jezero Gazivode, još uvijek nije počela da se primjenjuje u praksi, a studiju izvodljivosti, na osnovu tog sporazuma, izvešće stručnjaci američkog Ministarstva energetike “sa ciljem da se jezero Gazivode deli kao sigurni snabdjevač vodom i energijom“, piše portal Radio Slobodna Evropa.

U Ministarstvu ekonomije i zaštite životne sredine u Vladi Kosova, za Radio Slobodna Evropa potvrdili su da ovaj proces još nije ni započet.

“Do sada je ministru Blerimu Kuqiju uručeno pismo sekretara američkog Ministarstva energetike, koje govori o ovoj studiji, u kojoj će učestvovati stručnjaci iz ovog odjeljenja“, kaže se u odgovoru Ministarstva ekonomije.

Kako se dalje navodi, Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine posvećeni su pružanju neophodne saradnje američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za proučavanje izvodljivosti.

“Ova grupa je u procesu konsolidacije“, navela je služba za odnose s javnošću Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine, bez davanja dodatnih detalja.

SAD u akciji da primjene studiju izvodljivosti


20. oktobra, dan nakon što je Vlada Kosova odobrila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, američka delegacija koju je predvodio zamjenik pomoćnika državnog sekretara za energetiku Matthew Zais, posjetila je Kosovo, gdje je jedno od ključnih pitanja razgovori bili studija izvodljivosti za Gazivode.

U američkoj delegaciji bila su i dva stručnjaka, jedan za energetiku i jedan za vodu, obojica iz Nacionalne laboratorije za sjeverozapadni Pacifik u blizini Sijetla.

U intervjuu za VOA, Zais je rekao da je svrha posjete prikupljanje informacija i tehničkih procjena za jezero Gazivode.

"I u principu, da razumijemo mogućnosti i koristi koje Kosovo može imati od upotrebe jezera i svega što jezero nudi, bilo da je to struja ili voda. Ovdje smo u tehničkom kapacitetu i to je izloženo u ekonomskom sporazumu u Bijeloj kući. I, opet, ovo je obaveza. Kada sam bio posljednji put, predstavio sam pismo sekretara za energetiku koje je uključivalo ovu posvećenost studiji izvodljivosti, a tri nedjelje kasnije smo je primjenili“, rekao je Zais.

Da li će nova američka administracija primjeniti ovu tačku sporazuma iz Vašingtona


Arian Zeka, izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu, očekuje da će nova američka administracija i dalje nastaviti da traži primjenu nekih, ako ne i svih, sporazuma potpisanog 4. septembra između premijera Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vuičića.

"U ovom aspektu, tačka koja ima veze sa jezerom Gazivode, nastaviće da se bavi nova administracija, jer je to pitanje o kojem se mora razgovarati i za koje se mora naći rešenje između Kosova i Srbije", rekao je Zeka za Radio Slobodna Evropa.

Zeka očekuje da se Kosovo i Srbija ozbiljno uključe u ispunjavanje obaveza preuzetih 4. septembra u Vašingtonu.

"Svaki neuspjeh Kosova i Srbije da poguraju primjenu tačaka sporazuma koji su preduzeli mogao bi biti praćen pojačanim pritiskom SAD, ali istovremeno i nefinansiranjem projekata obuhvaćenih sporazumom", dodao je Zeka.

Zahtjeva da se vlada Kosova pripremi što je više moguće u ovom procesu i zatraži pomoć lokalnih stručnjaka.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj iz Beograda Dragiša Mijačić u izjavi za Radio Evropa takođe očekuje da se nova američka administracija ne povuče iz procesa.

Takođe pominje američku namjeru da izgrade novu elektranu, gdje je bezbjednost vode od suštinske važnosti.

"SAD neće dozvoliti da pitanje Gazivoda i upravljanje ovim strateškim resursom ostanu neriješeni prije ulaska u tako veliku investiciju. Zbog toga će biti pritiska američke strane da se pitanje upravljanja ovim resursima, na ovaj ili onaj način, reši bilo privatizacijom, bilo kojim zajedničkim vladinim modelom ili koncesijom. Ali mislim da će ovo pitanje uskoro biti riješeno“, rekao je Mijačić.

Značaj jezera Gazivode za Kosovo


U procesu dijaloga, Srbija je više puta insistirala da upravljanje Gazivodama bude u nadležnosti ZSO, što je kosovska strana kategorično odbila.

Ovo jezero se smatra vitalnom strateškom tačkom za Kosovo, jer između ostalog trenutno snabdjeva vodom, područje sa više od 500 hiljada stanovnika Kosova. Vodovod se snabdjeva iz Gazivoda u sedam opština, južno i sjeverno od rijeke Ibar:  Južna Mitrovica, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Vučitrn, Drenas, Skenderaj i dio Prištine.

Pored njih, elektrane "Kosovo A" i "Kosovo B“, "Trepča“ i "Ferronikeli“ u potpunosti zavise od vodosnabdjevanja sa ovog vještačkog jezera. Takođe, u hidroelektrani Valac proizvodi se 32 megavata (MV) električne energije.

Izvor: Kosovo online/ Evropa e lire