Odgovornost

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gaxherri izjavila je da izbori u vrijeme pandemije nisu rješenje i zatražila od političkih stranaka odgovornost, prenosi Reporteri.

Gaxheri kaže da političke stranke uvijek treba da budu spremne za izbore, ali smatra da u ovom trenutku to nije pravo rješenje.

"Svaka politička stranka mora uvijek biti spremna za izbore. Mislim da bi ovaj put svi lideri političkih partija trebalo da imaju malo više odgovornosti, da se zaista sastane i razgovara, posebno o nacionalnim pitanjima, a zatim da odluči da se ide na kraju mandata na izbore", izjavila je Gaxherri.

Za nju je najrazumnije u ovom periodu pronaći ličnost za predsjednika, prihvatljivu za sve političke stranke.

"Već imamo mnogo problema sa pandemijom koja pored zdravstvenih posljedica i smrtnih slučajeva uzrokuje i velike ekonomske posljedice, imamo veliki problem sa Srbijom sa dijalogom, a onda imamo i Specijalni sud. To su teme koje nijedna politička stranka ne može da riješi, i uopšte ne vidim da su razumne ove kalkulacije ili bjekstvo od odgovornosti bilo koje političke stranke ili lidera “, naglasila je ona.

Gaxherri je demantovala da se unutar LDK razgovaralo o mogućem zajedničkom upravljanju sa PDK, dodajući da bi o tom pitanju trebalo da odlučuje Glavni odbor.

Komentarišući nedavna hapšenja Specijalnog suda, ona je rekla da da su to bili neprijatne situacije.

"To je proces koji su institucije ove zemlje očekivale, pokrenule i izglasale prije više od pet godina. Znamo historiju ovog procesa. Ne treba stvari gledati crno-bijelo“, kazala je ona.

Gaxherri kaže da se zločini koji su se dogodili na Kosovu moraju rješiti.

Kaže da se nada da je Specijalni sud dosledan, ali navodi da na samom početku ne daje očekivane signale.

"Zaista smo očekivali da nas obučavaju, pomažu i nadgledaju, ali nažalost to nisu učinili. Čak i danas, kada smo svojim zakonima i Ustavom postigli da sud bude politički nezavisniji u svim aspektima, postoje signali da to ne mora biti tako. Međutim, moramo biti oprezni i imati na umu da sud mora da radi svoj posao. Želimo i nadamo se da svaka nevina osoba treba da bude nevina i da se kazni svako ko je zaista počinio bilo koji zločin“, izjavila je Gaxherri.