Novi izbori

Potvrđivanje optužnica i početak suđenja bivšim liderima OVK pogoršali su političku situaciju u zemlji, izjavila je poslanica u Skupštini Kosova Mimoza Kusari-Lila.

"Trenutno stanje je pogoršano. Uprkos političkim razlikama, optužnica i hapšenje bivšeg predsednika Hashima Thaçija i šefa poslaničke grupe Samoopredjeljenja Rexhepa Selimija i bivšeg predsjednika PDK Kadrija Veselija ne mogu se olako shvatiti. Pristup koji će pokazati da li je bilo grešaka u pogledu pravde, kako nam se tako nešto ne bi dogodilo u budućnosti", rekla je ona.

Kusari Lila je kazala i da se situacija pogoršala i u pogledu upravljanja pandemijom.

"U veoma smo ozbiljnoj situaciji u vezi sa zdravstvenom krizom, ali i sa efektima koje će ostaviti kako na polju ekonomije i zapošljavanja, tako i na polju mentalnog zdravlja".

"Došlo se u zaglavljenu situaciju jer ne postoji politički konsenzus, što niti će dovesti do povoljnih efekata na ekonomiju niti do izlaza iz trenutne političke situacije", dodala je ona.

Kusari-Lila kaže da je neophodno vratiti legitimitet Vlade, a to se može učiniti samo novim izborima.

Ona smatra da je jedino rješenje građani izađu na birališta i izaberu kredibilnu vladu sa punim mandatom.

"Jedino rješenje je pažljiv pristup glasačkim kutijama zbog odgovornosti koju imamo za pravilno funkcionisanje demokratije i dovođenje zemlje u situaciju u kojoj je Vlada kredibilna i sa punim mandatom", rekla je ona.