Nakon stupanja mjera

Poreska administracija Kosova oglasila se kasno sinoć – nekoliko sati nakon stupanja na snagu novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa sa objašnjenjem kako se može pribaviti dozvola za kretanje u vrijeme kada je aktivna mera zabrana kretanja i na koga se ova dozvola odnosi.

„Poreska Administracija Kosova obavještava sve biznise, (čijim se zaposlenima traži dozvola za kretanje u sklopu obavljanja radnih zadataka) prema dozvoljenim kodovima od strane Ministarstva trgovine i industrije, da preko elektronskog sistema EDI mogu da se opreme sertifikatom za zaposlenog“, saopšteno je iz PAK-a, prenosi Zeri.

Iz poreske administracije navode da će preuzimanje „sertifikata za zaposlene“ putem elektronskog EDI sistema, biti omogućeno samo onim poslovnicama koje se nalaze u registru Agencije za registraciju preduzeća i imaju šifru primarne ili sekundarne djelatnosti.

Sertifikat se može preuzeti za svakog zaposlenog koji je u obavezi da putuje radi izvršavanja svojih radnih zadataka.

Preuzeti dokument potom mora biti pečatiran i kao takav, zajedno sa službenom legitimacijom i ličnom kartom poslužiće kao dozvola za kretanje i obavljanje radnih zadataka, ali ne i u druge svrhe, navode iz PAK-a.

Više informacija ovome možete pronaći na sajtu Poreske administracije Kosova, kao i na sajtu Ministarstva trgovine i industrije.

Sinoć su na Kosovu počele da se primjenjuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Mjere se primjenjuju na cijeloj teritoriji ali nisu za sve opštine iste, već zavise od toga u kojoj se zoni od mogućih tri konkretna opština nalazi.

U opštinama koje su u crvenoj zoni, za razliku od druge dve, uvedena je i mjera zabrane kretanja od 19:00 do 05:00. U ovoj zoni su Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Štimlje, Podujevo, Peć i Uroševac.

Izvor: Zeri/KoSSev