Samo Haradinaj potrošio oko 500 eura

Iako su uslovi u Specijalnom sudu u Hagu dobri, neke troškove plaćaju sami zatvorenici u pritvoru, piše Gazeta Express.

Trenutno se u pritvorskom centru nalazi sedam bivših pripadnika OVK.

Porodica zamjenika predsjednika Oganizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja istakla je da je do sada Haradinaj na telefonske pozive potrošio oko 500 eura. Prema njihovim riječima, pozivi na Kosovo su veoma skupi.

Specijalizovana vijeća Kosova potvrdila su da pritvorenici odlazne telefonske pozive plaćaju o svom trošku.

Gazeta Express navodi takođe da je kontakirala Specijalni sud kako bi se raspitala o troškovima pritvorenika.

Odlazne telefonske pozive pritvorenici mogu obavljati o svom trošku, ali ako pritvorenici nemaju finansijska sredstva, njihovi troškovi su delimično ili u potpunosti pokriveni od strane  Specijalizovanih vijeća, u zavisnosti od toga kako se dodjeljuju, navodi se u odgovoru.

Kako su posjete pritvorenika privremeno obustavljene zbog zdravstvene zaštite od kovid-19, takođe je odobreno da troškove telefonskih poziva snose Specijalizovana vijeća. Međutim, pritvorenik ima pravo na razuman broj mjesečnih telefonskih poziva.

Umjesto ličnih posjeta, Specijalni sud je odobrio posjete putem video snimaka u skladu sa uputstvima registra za video posjete. Ovi video linkovi se pritvorenicima nude besplatno.

U odgovoru Specijalizovanih vijeća se takođe navodi da pritvorenici imaju tri obroka dnevno, a da ukoliko pritvorenici žele da sami pripreme obroke, mogu koristiti posuđe za kuvanje i o sopstvenom trošku kupiti sastojke dostupne u zatvorskoj radnji.

Prvih pet optuženih od strane Specijalnog suda u Hagu su bivši politički i vojni lideri OVK.

Bivši komandant OVK Salih Mustafa prvi je uhapšen i prebačen u pritvorski centar Specijalnog suda 24. septembra.

Dva dana kasnije, uhapšena su dvojica bivših lidera Organizacije ratnih veterana OVK, predsjednik Hysni Gucati i zamjenik predsjednika Nasim Haradinaj.

Posljednji koji su uhapšeni i poslati u Hag su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK, bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, bivši predsjednici parlamenta Kadri Veseli i Jakup Krasniqi, kao i šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Rexhep Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express