Ko ne bi prihvatio

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani gostujući u jednoj televizijskoj emisiji na RTK istakao je da do sada nije razmišljao o u ulasku u politiku, ali da je potpuno druga stvar ukoliko bi bilo prijedloga da se on nađe na mjestu predsjednika Kosova, jer kako je rekao “ko ne bi prihvatio takvu funkciju “, prenosi Gazeta Express.

Takođe je govorio i o periodu dok je bio na čelu Ustavnog suda, napominjući da su odluke tog suda bile ključne za gotovo sve javne institucije.

“Sudeći po odlukama koje su tada donete, ispostavlja se da je u to vrijeme, njihov sistemski efekat bio veći, a samim tim i kršenja ozbiljnija, imala je veći efekat na Kosovu“, rekao je Hasani.

Kada je riječ o političkom angažmanu, Hasani kaže da do sada o tome nije razmišljao, niti da je bilo ponuda.

“Nikada nisam razgovarao o politici ni sa jednom političkom strankom, ali da li bih prihvatio predsjednika ako mi to bude ponuđeno, to je druga stvar. Naravno da bih, ko ne bi prihvatio takav prijedlog, koji mi u ustavnom zakonu nazivamo neutralnim položajem moći", objasnio je Hasani.

Podsjećanja radi, Hashim Thaçi podneo je ostavku na mjesto predsjednika Kosova 5. novembra, nakon što je Specijalni sud potvrdio optužnicu koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani zvanično je zauzela mjesto vršioca dužnosti predsjednika.

U međuvremenu, predsjednik AAK Ramush Haradinaj je zasad jedini koji je najavio kandidaturu za mjesto predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express