Klanski i partijski interesi

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi izjavio je sinoć da aktuelna Vlada Kosova nema volje da se bori protiv korupcije, jer ima klanske i partijske interese, prenosi Indeksonlajn.

Tokom interpelacije premijera Kosova Avdullaha Hotija, u vezi sa ukidanjem Radne grupe za borbu protiv korupcije, u okviru Policije Kosova, Abrashi je upitao zašto je doneta ova odluka.

"Kažite stvarni, objektivni i subjektivni razlog, zašto je ovaj mehanizam ukinut ili se možda istražuje član vašeg rukovodstva stranke. Odgovorite, ovdje je mjesto za razgovor, recite istinu", upitao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, Hotijeva vlada objavila je rat svima koji se bore protiv korupcije, jer je bez konsultacija sa bilo kim odlučila da ukine Radnu grupu u okviru Policije Kosova.

"Kad god se govori o korupciji, fokus je na zgradi vlade. Kosovo ima negativno iskustvo već 20 godina, dok je pozitivno bilo samo tokom 100 dana vlade Albina Kurtija. Uobičajeno je da političari na Kosovu govore o antikorupciji", naveo je Abrashi.

Podsjetio je takođe na lapsus aktuelnog ministra pravde, koji je na dan stupanja na dužnost naglasio da će biti posvećen jačanju korupcije.

Poslanik Samoopredjeljenja je dodao da je ukidanje Radne grupe greška i da ozbiljno podriva institucionalni mehanizam za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ukidanje takve Radne grupe bez ikakve preliminarne analize, zasnovane isključivo na pretpostavci da je ova odluka neustavna, ozbiljno podriva institucionalni mehanizam za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlada je odlučila da ugasi institucionalne mehanizme za borbu protiv kriminala, kao da je ovaj mehanizam neustavan", ocjenio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express