Pritvorenici obavješteni

Sedam bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova nalazi se u pritvorskoj jedinici u Hagu, od kojih se četvorica terete za ratne zločine, ubistva i surovo postupanje sa ljudima, piše Gazeta Express.

Pritvorenicima je dozvoljeno da razgovaraju telefonom sa svojim porodicama, ali se njihovi razgovori mogu snimati i slušati, navodi, međutim kako navodi taj list, unaprijed su obavješteni da će njihovi razgovori biti snimani.

Pritvorenici Specijalizovanih vijeća mogu da upute dvije vrste poziva: zaštićeni i nezaštićeni.

Nezaštićeni pozivi pritvorenika mogu se pasivno nadgledati, što znači digitalno snimanje telefonskih razgovora, bez istovremenog preslušavanja.

U Vodiču za rad administrativne kancelarije u vezi sa pritvorenicima, navodi se da su pritvorenici obavješteni o pasivnom nadzoru njihovih telefonskih razgovora na nezaštićenim linijama.

U članu 17. vodiča navedeno je da šef pritvora može čuti do 10 odsto svih telefonskih razgovora koji se digitalno snimaju svake nedjelje, a koji su nasumično izabrani.

Administrator takođe može odlučiti da se telefonski razgovori sa pritvorenikom slušaju, rezimiraju i prepisuju. To se može dogoditi ako administrator nametne neophodna i proporcionalna ograničenja posjeta i komunikacije određenog pritvorenika.

Optužnice protiv Hashima Thaçija i Kadrija Veselija potvrđene su 5. novembra, istog dana su prebačeni u Hag. Obojica se terete za ratne zločine, ubistva i nehumano postupanje.

Jakup Krasniqi je 4. novembra, uhapšen nakon osmočasovnog pretresa njegove kuće i on je sproveden u Specijalni sud.

Istog dana poslije 17 časova potvrđena je optužnica protiv Rexhepa Selimija.

Eulex policija je 25. septembra u Prištini uhapsila Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Istog dana prebačeni su u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

Oni se terete za krivična djela za ometanje sprovođenja pravde, i to za zastrašivanje svjedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka, predviđenih Krivičnim zakonom Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express