Procenat u zavisnosti od iznosa

Prema izmjenama Komisije za budžet, kroz Zakon o ekonomskom oporavku stvorena je mogućnost da građani Kosova povuku i do 30 odsto sredstava iz Trust-a. Međutim, kako piše Koha, prijedlog nije naišao na podršku ove Komisije, ali je ujedno prosljeđen drugim komisijama.

Već nekoliko mjeseci građani Kosova čekaju na usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku koji bi im omogućio da sa svojih računa u Trust-u podignu novac i prije nego što je to uslovima definisano.

Prema Nacrtu ovog zakona sačinjenom s ciljem pružanja pomoći zbog nastalih ekonomskih posljedica usled pandemije koronavirusa, nakon usvajanja, građani bi mogli da sa svojih računa podignu do 10 odsto ušteđevine.

Međutim, kako javlja Koha, na osnovu izvještaja sa izmjenama ovog nacrta zakona, pominje se mogućnost povlačenja 30 odsto štednje, u zavisnosti od ukupnog iznosa ušteđevine.

U amandmanu Komisije za budžet i finansije, koji je prosljeđen i drugim komisijama, u ovom zakonu se dodaje da građani koji imaju manji iznos ušteđevine na računima, mogu da podignu veći procenat ukupne ušteđevine, javlja Koha.

Oni koji imaju ušteđevinu koja prelazi iznos od 40.000 eura u ovom slučaju, mogli bi da podignu 10 odsto. Građane sa ušteđevinom između 30.000-39.999 sledovalo bi 15 odsto štednje, a one sa ušteđevinom između 20.000-29.999, 20 odsto.

Građani koji na svojim računima imaju između 10.000 i 19.999 mogli bi da podignu 25 odsto ušteđevine, dok bi one koji posjeduju na računima ispod 10.000 sledovalo 30 odsto od ukupne ušteđevine.

Takav prijedlog iznio je poslanik iz Demokratske partije Kosova, Bekim Haxhiu, međutim on nije dobio podršku funkcionalnog odbora, javlja ovaj medij.

Ove prijedloge Komisija za budžet i transfere prosljedila je i drugim komisijama – Komisiji za zakonodavstvo, mandate, imunitet, pravilnik skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije, Komisiji za evropske integracije i Komisiji za prava i interese zajednica i povratak.

Fond za penzijsku štednju trenutno ima oko 690.000 osiguranika koji na svojim računima zbirno imaju više od 2 milijarde eura.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku vrijedan 385 miliona eura, odobrila je Vlada Kosova 22. jula ove godine.

Međutim ovaj zakon nije izglasan u prvih šest čitanja, ali jeste u sedmom, sredinom oktobra. Prije dva dana ovaj Nacrt zakona našao se ponovo pred poslanicima, ali nije izglasan zbog nedostatka kvoruma.