U odbrani bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), protiv kojih su Specijalizovana veća potvrdila optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, su poznati međunarodni pravnici.

Advokati Hashima Thaçija, Kadrije Veselija, Jakupa Krasniqija, Rexhepa Selimija i Saliha Mustafe su ranije bili tužioci koji su dobijali slučajeve povezane sa ratnim zločinima kao što je genocid u Ruandi, ubistva u ratovima bivše Jugoslavije, te ratni zločini počinjeni u različitim delovima sveta.

Odbrana Hashima Thaçija

Bivši predsednik Kosova Hashim Thaçi u svom timu odbrane ima tri advokata a na čelu je Pierre - Richard Prosper. Prosper je u svojoj karijeri dugo radio na istazi ratnih zločina. Obavljao je i nekoliko važnih funkcija a jedna od njih je Generalni ambasador za ratne zločine, pod upravom bivšeg američkog predsednika Dzordža V. Buša (George W. Bush). Na toj poziciji je bio od 2001. do 2005. godine.

Od 1996. do kraja 1998. godine, Prosper je bio tužilac za ratne zločine pri Međunarodnom krivičnom sudu Ujedinjenih nacija za Ruandu.

Tada je procesuirao prvi slučaj genocida prema Univerzalnoj konvenciji o ljudskim pravima o sprečavanju i kažnjavanju zločina i genocida.

Osim što je dobio taj sudski proces, koji je trajao 14 meseci, Prosper je otvorio novi teren kada je u pitanju međunarodna pravda tako što je ubedio Tribunal da se silovanje tokom sukoba tretira kao akt genocida i zločina protiv čovečnosti.

Bivši predsednik Hashim Thaçi se po prvi put pojavio pred Specijalizovanim većima 9. novembra ali Prosper je tada bio odsutan dok je saslušanju prisustvovao britanski advokat David Hooper.

Hooper se u poslednjih 20 godina uglavnom bavio međunarodnim krivičnim pravom. Bio je glavni advokat odbrane u slučaju Andre Rwamakube, ministra u vladi Ruande, koji je vođen 1994. godine pred Međunarodnim sudom za Ruandu. Kasnije je branio i oca Nsengimana, katoličkog sveštenika optuženog za genocid. Na kraju sudskih procesa obojica su oslobođeni.

Jedan od Thaçijevih advokata je i Dastid Pallaska, advokat sa Kosova. Specijaliziran je za bankarstvo i finansije.
 

Odbrana Kadrije Veselija

Britanac Ben (Emmerson) Emerson brani lidera Demokratske partije Kosova (PDK) Kadriju Veselija.

Emerson je kosovskoj javnosti poznat sa suđenja bivšem premijeru Ramušu Haradinaju (Ramush Haradinaj) koje se vodilo pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Haradinaju su se na teret stavljali ratni zločini, progon i mučenje. Dva puta je oslobođen optužbi.

Inače, Emerson je predstavljao nekoliko stranih Vlada koje su se dovodile u vezu sa međunarodnim oružanim sukobima, uključujući sukobe u Hrvatskoj, Kipru, Gruziji i Ukrajini.

Takođe je zastupao osnivača Vikiliksa (WikiLeaks), Džulijana Asanža (Julian Assange) kada je trebao da bude izručen Švedskoj.

Pored ostalog, Emerson je bio advokat mnogih visokih državnih zvaničnika iz celog sveta.

Emerson je u prvom pristupanju Veseljija pred sudijom u Hagu 10. Novembra bio prisutan online putem, a u sali je bio kolega, Andrew Cayley, inače britanski advokat koji se u karijeri dugo bavio istragom zločina protiv čovečnosti.

U okviru Haškog tribunala vodio je istragu protiv srpskog generala Ratka Mladića.

Takođe, Andrew Cayley je bio jedan od prvih tužilaca u Haškom tribunalu koji je vodio istragu o bivšim pripadnicima OVK. Bio je tužilac u slučaju Fatmira Limaja, Haradinu Balësu i Isaku Musliuu, koji su bili optuženi za ratne zločine.

Odbrana Jakupa Krasniqija

Jakup Krasniqi, bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova, nije želeo da angažuje advokata koji bi ga branio od optužbi pred Specijalizovanim većima jer, kako je rekao, veruje u svoju nevinost.

Ipak, Krasniqi je objasnio da su mu porodica i prijatelji sugerisali da angažuje advokata. Braniće ga advokatica iz Malezije Venkatesvari (Venkateswari) Alagendra.

Jedan od najpoznatijih slučajeva Alagendre je odbrana Saif al-Islam Gadafija, sina bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Odbrana Rexhepa Selimija

Rexhepa Selimija će pred sudom zastupati britanski advokat Dejvid Jang (David Young) a specijalnost mu je krivično pravo.

Jedan od njegovih najvećih slučajeva je odbrana Asada Hasana Sabre, koji je bio optužen za umešanost u atentat na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Sabra je na kraju oslobođen tih optužbi.

Jang predvodi širok tim advokata uključenih u odbranu lica koja su optužena pred Međunarodnim krivičnim sudom, Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, sudom u Ruandi, Specijalizovanim većima Kosova itd.

Odbrana Saliha Mustafe

Holanđanin Julius Von Bone je još jedan međunarodno poznati advokat koji će braniti bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafu, optuženog za ratne zločine.

Von Bone se uglavnom bavi lokalnim slučajevima, dobrovoljno pomaže i savetuje organizacije i pojedince koji su u finansijskim problemima.

Za šta su optuženi Thaçi, Veseli, Krasnići i Selimi?

Specijalizovano tužilaštvo Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

Specijalizovana veća tvrde da su Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se da su od marta 1998. do septembra 1999. Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi i drugi članovi „udruženog zločinačkog poduhvata imali isti cilj sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima.

U optužnici se navodi da su na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukesu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili krivična dela nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima a precizira da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

U optužnici se takođe pominje postojanje pritvorskih centara u Likoču, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu itd.

Optužnica protiv Saliha Mustafe

Specijalizovana veća su potvrdila optužnicu za ratne zločine i protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe.

Na teret mu se stavlja individualna krivična odgovornost za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno tereti se za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sumnja se da su zločini za koje je Mustafa optužen, počinjeni tokom aprila 1999. godine u pritvorskom centru u selu Zlaš kod Prištine.

Saljih Mustafa ali i Hašim Tači, Kadri Veselji i Jakup Krasnići su se izjasnili da se ne osećaju krivim po nijednoj tački optužnice.

Kako se plaća odbrana optuženog?

Vlada Kosova je 2015. godine usvojila Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima pred Specijalizovanim većima.

Prema ovom zakonu, svaki optuženi ima pravo na novčanu pomoć i pokriće troškova odbrane.

"Sva optužena lica imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i na angažovanje nezavisnog branioca, koji je iskusan i kompetentan, a koji se plaća sredstvima iz kosovskog budžeta, namenjenih za potrebe ovog zakona“.

Uprkos zakonu, način i oblik plaćanja nekih advokata koje su angažovali bivši pripadnici OVK i dalje su nejasni.

Vlada još nije utvrdila kako se biraju advokati i da li postoji određena granica za visinu iznosa koji može da se koristi za plaćanje advokata odbrane.

Prema Zakonu iz 2015. godine, novčana pomoć licima, koja su optužena ispred Specijalizovanih veća, za pravnu zaštitu koja uključuje angažovanje branioca, vrši se na osnovu podzakonskih akata koje mora da odobri Ministarstvo pravde.

Međutim, takav dokument još ne postoji.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde je izdalo administrativno uputstvo kojim se uređuje način na koji optuženi mogu da traže odštetu ukoliko budu oslobođeni pravosnažnom presudom.

Do sada je Vlada Kosova potrošila oko 60 hiljada evra iz kosovskog budžeta za pokrivanje troškova nekih osoba koja su išla na saslušanje u Specijalizovano tužilaštvo.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Ministarstvo pravde Kosova je 9. novembra navelo da je za ove potrebe izdvojen budžet iznosio oko 7 miliona eura. Za 2021. godinu izdvojeno je oko 6,7 miliona eura.

Optuženi takođe imaju mogućnost da angažuju advokata odbrane. Prema Zakonu o Specijalizovanim većima, svakom optuženom licu koje nema finansijska sredstva da angažuje advokata garantuje se pravo na besplatno pravno zastupanje.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova a koji su počinjeni nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi navodni zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dick Marti.