Jasna poruka

Nove mjere vlade protiv širenja koronavirusa, koje će stupiti na snagu danas, izazvale su žestoke reakcije na Kosovu, a infektolog Ilir Tolaj mišljenja je da su suviše restriktivne i da nisu pravilno raspoređene, prenosi Gazeta Express.

Tolaj je rekao da zvaničnici nisu na vrijeme bili dobro organizovani u upravljanju pandemijom.

"Ovim mjerama sve podleže smanjenju novih slučajeva kovid- 19. Jer, cjelokupno upravljanje pandemijom, ne samo u našoj zemlji već i u drugim zemljama regiona, procjenjuje se samo na osnovu broja identifikovanih pacijenata. Mjere nisu pravilno uravnotežene. Postizanje cilja naneće dugoročnu štetu drugim segmentima života građana", napominje Tolaj.

Umjesto da žale, odgovorni bi trebalo da zasuku rukave da se bolje organizovuju, da nadoknade izgubljeno vrijeme u ljetnjim mjesecima.

"Nije sramota, ako ne znate, da pitate nekog ko zna", kaže Tolaj.

On kaže da su mjere kopije mjera mnogih zapadnih zemalja, sa kojima se Kosovo ne može upoređivati.

"Kosovo se veoma razlikuje od zapadnih zemalja. Čak se i u pogledu opštih kapaciteta razlikuje od zemalja regiona", rekao je Tolaj.

Tolaj je naglasio da institucije imaju obavezu da pravilno procjene situaciju, a ne da loše savjetuju vladu.

"Očigledno je da su vladine službe loše savjetovane od institucija koje imaju obavezu da pravilno procjene situaciju, kao što je slučaj sa NIJZK", dodao je Tolaj.

On kaže i da je neprofesionalno da se u ovom periodu drugog talasa govori o snabdjevanju kiseonikom ili izgradnji kapaciteta, to su pitanja o kojima je, prema Tolaju, trebalo ranije misliti.

"UKCK nije koristio period od nekoliko mjeseci, koji je bio relativno miran u kontekstu pandemije, da poveća i poboljša medicinske kapacitete. Neozbiljno je i krajnje neprofesionalno da se sada, u drugom talasu, govori o problemima sa snabdjevanjem kiseonikom ili da se sada krene u izgradnju, kako bi se povećao kapacitet kreveta za pacijente sa kovid-19", rekao je Tolaj.

Tolaj je dodao da u drugom talasu pandemije veliki broj slučajeva ne bi trebalo da bude razlog za paniku, dodajući da izjave da je zdravstveni sistem pred kolapsom nisu ozbiljne.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express