Stranke podjeljene

Nakon ostavke predsjednika Hashima Thaçija i uvođenja novih mjera Vlade Kosova protiv širenja korona virusa, kojima su se usprotivile određene političke partije, novi izbori su sasvim izvesni, smatra profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu, dok politikolog Ognjen Gogić ne očekuje nove parlamentarne izbore prije predsjedničkih.

Stranke vladajuće koalicije na Kosovu podjeljene su po pitanju novih mjera u borbi protiv koronavirusa, ali te razlike neće dovesti do pada Vlade, ističe politikolog Ognjen Gogić. On očekuje da će vladajuća koalicija pronaći konsenzus u vezi sa novim mjerama, dok će o sudbini i trajanju Vlade odlučiti politička pitanja.

”To su pitanja nastavka dijaloga sa Beogradom i prije svega pitanje izbora novog predsjednika Kosova. Dakle, ukoliko ne bude uspostavljena saglasnost između stranaka koje čine vlast oko ovih pitanja Vlada neće potrajati. O njenoj sudbini će se odlučivati kada na red dođe pitanje izbora novog predsjednika I ukoliko se oko toga ne usaglase stranke onda vlada neće opstati. Međutim, treba znati da strankama koje čine vlast u ovom momentu uprkos tim najavam koje daju ne odgovara da idu na nove izbore. One jako dobro znaju da su stranke Pokret Samoopredjeljenje i PDK koje su u opoziciji u ovom momentu jače i mogu da ostvare bolji izborni rezultat. Tako da uprkos svim ovim međusobnim optužbama da može doći do pada Vlade to se ne očekuje, dok se ne otvori pitanje izbora novog predsjednika Kosova”, rekao je politikolog Ognjen Gogić.

Profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu ocjenjuje da je Kosovo bliže novim izborima nego novoj vladajućoj koaliciji.

“Mislim da smo bliže novim izborima nego novim kombinacijama za neku vladu zato što ima između članova ove koalicije ima dosta nesuglasica, to se pokazalo više puta na mnogim pitanjima. Očigledo je da se ne mogu složiti pogotovo Alijansa za budućnost Kosova sa LDK. Sve ove nesuglasice ukazuju na to da ćemo najvjerovatnije prije nego što dođe vrijeme za izbor predsjednika imati nove izbore”, smatra Mazllum Baraliu, profesor Ustavnog prava.

Prema najavama njenih predstavnika Srpska lista će najvjerovatnije podržati rušenje aktuelne Vlade. Baraliu smatra je takav stav Srpske liste rezultat kršenja koalicionog dogovora.

“Oni su javno rekli da LDK nije održala obećanja koje su imale te dvije partije. Mislim da je jedan od uzroka nesuglasica u vladi da li da se nastavi dijalog u Briselu sa pitanjem razmatranja zajednice (ZSO) ili ne zato što je to očigledno jedan od uslova Beograda, a Srpska lista je u koordinaciji sa Beogradom, a ova Vlada nije pristala da to bude na dnevnom redu prije nego što se ne postigne konačni sporazum”, kaže Baraliu.

Da podsjetimo, premijer Kosova Avdullah Hoti je izjavio da će stranke zastupljene u parlamentu odlučiti da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori poslije podizanja optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija i drugih.