Zaraženo 15 anesteziologa

Anesteziolog Agreta Gecaj-Gashi izjavila je da je malo interesovanja ljekara za obuke za kovid-19, piše Koha.

„Udruženje anesteziologa član je svih evropskih i svjetskih udruženja. Zajedno sa upravom UKCK preuzeli smo obavezu da pružimo obuku grupama ljekara za koje mislimo da mogu da liječe ove bolesti. Obučili smo infektologe, interniste i pulmologe. Održali smo obuku u UKCK i u svim regionalnim bolnicama, ali interesovanje naših kolega na žalost nije bila tako velika“, rekla je Gecaj-Gashi.

Ona dodaje da su pokušali da obuče ljekare za CPAP metod.

„Pokušali smo da ih osposobimo za najjednostavniju metodu kojom se pacijentu može pružiti pomoć putem ventilatora, poznata kao CPAP metoda, stavljajući CPAP masku za koju mislim da je vrlo jednostavna metoda i da svaki ljekar treba to da nauči“, kaže ona.

Agreta Gecaj-Gashi istakla je da je kovid-19 u velikoj mjeri pogoršao rad anesteziologa, da je trenutno od 59 njih 15 zaraženo.

„Nas je vrlo malo, čak i prije pandemije bilo nas je malo, u poređenju sa regionom, u statistikama regiona na 100 hiljada stanovnika znači da smo u vrlo malom broju. Gori smo od Albanije, Crne Gore ili Sjeverne Makedonije", rekla je.

Gecaj-Gashi je dodala da stalno postoji nedostatak osoblja anesteziologa, neke od njenih kolega već su napustile posao i otišle u privatni sektor čak i tokom pandemije.

„Imamo oko 59 anesteziologa, njih 15 je sada zaraženo kovidom-19, uključujući i direktora Klinike”, rekla je Gecaj-Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore