Austrijski list "Die Presse" u današnjem izdanju pisao je o potvrđivanju optužnica Specijalnog suda protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, ocjenjujući da se zbog toga Kosovo nalazi u političkoj krizi, prenosi Gazeta Express.

Kako piše austrijski medij parlament na Kosovu mora da se dogovori o novom predsjedniku, jer se bivšem predsjedniku Hashimu Thaçiju sudi u Hagu.

"Snažni čovjek sa Kosova, Hashim Thaçi, sada je morao da zamjeni poznatu kancelarijsku stolicu sa onom u sudnici. Sa očiglednom nevoljnošću, predsjednik, koji je podneo ostavku nekoliko dana ranije, dozvolio je da mu se pročita optužnica u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu. Bivši politički lider vojske kosovskih Albanaca, OVK negirao je optužbe za ratne zločine kao što su ubistvo, progon i mučenje tokom rata na Kosovu krajem devedesetih", kaže se u članku austrijskog lista "Die Presse".

Kako se navodi dalje, advokat Hashima Thaçija David Hooper naglasio je ironičnim tonom nedostatak navoda o trgovini organima u optužnici protiv svog klijenta.

Prošlog četvrtka, bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, zajedno sa bivšim liderom PDK Kadrijem Veselijem i šefom poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Rexhepom Selimijem, otputovao je u Hag.

Dan ranije, uhapšen je i bivši predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, a hapšenja su uslijedila nakon što je pretpretresni sudija Specijalnog suda potvrdio optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Thaçi, Veseli, Krasniqi i Selimi smatraju se odgovornim za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998. i 1999. godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express