Najbolje zatražiti odlaganje

Univerzitetski profesor i politički analitičar Milazim Krasniqi izjavio je da Kosovo nije u mogućnosti da nastavi dijalog, međutim, da bi najbolje rješenje bilo da se ne izjašnjava da je protiv, već da kaže da ga treba odložiti, prenosi Lajmi.

Krasniqi smatra da ova vlada ima "drvene noge" i da ne može da preživi sa brojkama koje ima, kao i da je problem i izbor predsjednika i proces u haškom sudu.

Prema njegovim riječima, prioritet treba da bude unutrašnja konsolidacija institucija Kosova.

"Kosovo nije u mogućnosti da nastavi dijalog. Možda bi najbolje rješenje bilo da se Kosovo ne izjašnjava da je protiv dijaloga, već da kaže da ga treba odložiti do određenog vremena kada dođe do unutrašnje konsolidacije institucija na Kosovu", ocjenio je Krasniqi.

Violeta Haxholi iz Kosovskog demokratskog instituta smatra, međutim, da bi Kosovo trebalo dobro da razmisli prije nego što traži prekid dijaloga sa Srbijom.

"U vezi sa zahtjevima nekih političkih lidera o mogućnosti prekida dijaloga zbog razvoja događaja sa Specijalizovanim vijećima, Kosovo treba dobro da razmisli o ovom koraku, jer ne bi smelo da se na Kosovo gleda kao na stranu koja blokira dijalog", poručila je Haxholi.

Mišljenja je da prije narednih sastanaka, politički spektar treba da pokuša da usaglasi svoje stavove o dijalogu, kao i da to ne treba da ima veze sa partijskim kalkulacijama.

Premijer Kosova Avdullah Hoti istakao je dijalog sa Srbijom nema alternativu, iz čega se zaključuje, kako se navodi, da će se razgovori nastaviti i da je potrebno zaključiti ih što prije.

Hoti je tražio da se nastavi dijalog i poručio da je posvećen rješavanju bilateralnih pitanja sa Srbijom.

"Ja očekujem da će se proces dijaloga u Briselu završiti brzo i uspješno. Mi smo posvećeni rješavanju svih bilateralnih pitanja sa Srbijom kao dio Briselskog procesa", dodao je Hoti.

Međutim, koalicioni partner Alijansa za budućnost Kosova (AAK) tražila je da se dijalog prekine zbog posljednjih hapšenja u Specijalnom sudu.

Poslanik AAK Rasim Selmanaj, iako je dio koalicione vlade, ističe da dijalog treba prekinuti nakon posljednjih događaja.

"Ima 101 razlog zašto to ne treba da se dogodi. Nije to samo iz moralnog aspekta, jer se predsjednik i glavni ljudi iz rata suočavaju sa Specijalnim sudom. Prekid dijaloga bi bio i promišljen i dobar potez", naveo je Selmanaj za RTK.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj naglasio je da se njegova partija neće uključivati u pitanje dijaloga Kosovo-Srbija, ali i dodao da to pitanje treba da se zaključi recipročnim priznanjem.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi