Privatni sektor trpi

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi rekao je da je nepravedna odluka Ministarstva finansija o dnevnicama, koje će biti dodjeljene za putovanja unutar Kosova radnicima u javnom sektoru, prenosi Koha.

Azemi je kritikovao ovakav pristup Ministarstva finansija i vlade, jer je situacija u privatnom sektoru i dalje zabrinjavajuća.

"U ovom trenutku svi moramo biti jednaki. S jedne strane, premijer odlučuje da ne plaća dnevnice, s druge strane, Ministarstvo finansija donosi drugu odluku da postoji pravna podrška i da će biti plaćene za potpuno nevažne ljude, to je nepoželjno. Obaveštava nas da javni i privatni sektor ne rade isto, dok javni sektor razmišlja kako da isplati dnevnice, u privatnom sektoru imamo veliku zabrinutost da čak ni plate neće biti isplaćene", rekao je Azemi.

On je naglasio da je već primio žalbe radnika u privatnom sektoru da ostaju bez posla.

"Dobio sam mnogo poruka od radnika i mnogi vlasnici kompanija počeli su da smanjuju svoje radno vrijeme i da smanjuju plate", kaže Azemi.

Prema njegovim riječima, privatni sektor radi za javni sektor i zato postoji velika zabrinutost.

"Čak je i plata javnog sektora tri puta veća nego u privatnom. Lideri ne rade posao kako bi trebalo", poručio je Azemi.

On je istakao da je zbog sveobuhvatne situacija tražio sastanak i sa premijerom Avdullahom Hotijem.

"Privatni sektor je zaostao daleko, jer imamo platu od 170 eura, a radimo za one koji primaju plate od 600-700 eura, i to zaista ne treba komentarisati", rekao je Azemi dodajući da će se situacija u privatnom sektoru dodatno pogoršati.

Odlukom Ministarstva finansija, donetoj 5. novembra ove godine, odlučeno je da službenici ministarstava i agencija koji učestvuju u radionicama organizovanim u okviru Kosova budu plaćeni 16 eura za dan.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore