Specijalista infektologije

Specijalista infektologije Salih Ahmeti rekao je danas da je tokom posjete premijera Avdullaha Hotija i ministra zdravlja Armenda Zemaja Infektivnoj klinici u Prištini razgovarano o svim tekućim problemima u vezi sa pandemijom koronavirusa, kao i o mogućim scenarijima razvoja situacije u narednim danima, prenosi Gazeta Express.

"Razgovarali smo o fazi, koja je po meni očekivana i najteža faza koja može biti u upravljanju pandemijom, pored činjenice da smo u fazi kada pored virusa kovid-19 možemo imati i dodatni sezonski virus koji otežava kontrolu. Mirno smo razgovarali o svim upravljačkim pitanjima, kako nas ništa ne bi iznenadilo računajući i najteže moguće scenarije u narednim danima. Vjerujem da smo, uprkos bilo kojoj situaciji koja se može dogoditi, spremni da ponudimo profesionalnu i pravovremenu pomoć", izjavio je Ahmeti.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske kliničko-bolničke službe Kosova Saudin Maliqi rekao je da su Hoti i Zemaj obećali podršku u svakom momentu.

"Izvjestili smo o trenutnoj situaciji u NIJZK. Mi smo, kao što znate, zaduženi za drugi talas infekcije, ulažemo napore i mobilišemo se u velikoj mjeri sa svim rukovodstvenim i zdravstvenim osobljem da bismo na pravi način riješili ovaj izazov. Uvjeravamo vas da je sada situacija pod kontrolom. Imamo apsolutnu podršku premijera i podršku ministra koji će u svakom trenutku biti dostupni za sve što nam treba. U svakom trenutku ćemo vas obavjestiti o načinu upravljanja i izazovima i kako će oni biti prevaziđeni", rekao je Maliqi.

Na infektivnoj klinici u Prištini trenutno je smješteno 106 pacijenata, a njih 70 je na terapiji kiseonikom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express