Izbori neće doneti stabilnu vladu

Programski direktor "Demokrasi plus" Albert Krasniqi smatra da nema razloga da se dijalog Kosova sa Srbijom prekida, čak i nakon optužnica koje je podneo Specijalni sud, prenosi Ekonomia Onlajn.

Krasniqi kaže da je zastupanje u dijalogu dužnost vlade i dodaje da sve dok postoji vlada i ima dovoljno glasova za ratifikovanje eventualnog sporazuma, nema razloga za obustavljanje dijaloga samo zato što je Specijalni sud započeo svoj rad.

"Ne vidim razloga za zaustavljanje dijaloga sve dok imamo vladu u funkciji, da predstavlja zemlju u spoljnoj politici i ima potrebne glasove u Skupštini, a zatim da ratifikuje sporazum, koji bi trebalo da bude postignut. Ako ova dva preduslova postoje, onda ne vidim potrebu za prekidom dijaloga samo zato što je Specijalni sud započeo svoj rad, niti zato što zemlja nema izabranog predsjednika, uprkos tome što ima vršioca dužnosti predsjednika, jer je uloga premijera u dijalogu dovoljna", rekao je Krasniqi.

On je istakao da svaka suspenzija, kao one koje su se desile u prošlosti, negativno utiču na postizanje mogućeg konačnog sporazuma.

Prema njegovim mišljenju, aktuelna vladajuća koalicija će teško funkcionisati nakon upozorenja AKR da napusti koaliciju.

Krasniqi, koji je dobro upoznat sa političkim pitanjima i funkcionisanjem partija, ne vjeruje da bi čak i novi izbori mogli stvoriti stabilniju vladu od ove.

"Izbori neće dovesti do druge koalicije, koja će biti stabilnija i koja će moći da napravi vladu drugačiju od one koju smo do sada vidjeli, u smislu stabilnog upravljanja i pokretanja zakona u Skupštini. Teško može da se održi bilo koja koalicija i čini se da je to sudbina i ove koalicije, jer imamo upozorenje AKR da će to sada biti opozicija. Veoma mi je teško da vidim napredak, sa čak i minimalnim kompromisima koji bi mogli biti između vladajućih koalicionih partnera, a kamoli o temama koje zahtjevaju širi konsenzus, poput izbora predsjednika, koji kao da dovodi do vanrednih izbora", poručio je Krasniqi.

Što se tiče mogućnosti izlaska na prijevremene izbore, on kaže da ne vidi pravi trenutak, s obzirom na situaciju sa pandemijom, procesom dijaloga i Specijalnim sudom, a smatra da ni većina političkih partija nije za ovu opciju.

“Ne vidim zamah za izlazak na izbore, bilo da je to situacija sa pandemijom, Specijalnim sudom, dijalogom sa Srbijom koja je u drugačijoj dinamici, a takođe ni same političke stranke nisu dobro konsolidovane. Pogodno je izaći na birališta zbog odlaska Vjose Osmani, ali i zbog mjesta premijera. Demokratska partija Kosova nema lidera, a većina građana glasa za lidera, a ne za politički entitet, a bez centralne ličnosti biće teško prikupiti glasove. Alijansa za budućnost Kosova ne uživa veliku popularnost i moglo bi doći do tog smanjenja u poređenju sa ovim izborima. Ovdje isključite Pokret Samoopredjeljenje, koji čak i na anketama pokazuje da će imati veći broj poslanika od onog koji sad imaju, ali će i njima biti teško u ovoj situaciji, jer imaju veliku odgovornost i poteškoće da, nađu stabilnog partnera za upravljanje‘, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia onlajn