Poslanica AAK

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Albena Reshitaj izjavila je sinoć da bi u novonastaloj situaciji trebalo razmotriti obustavljanje dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

"Čitav politički spektar u ovom trenutku mora da se usredsredi na političko jedinstvo. U trenutku kada su na Kosovu počele da se podižu optužnice, normalno je da Haradinaj smatra da je trenutak da se obustavi dijalog", istakla je Reshitaj.

Prema njenim riječima, razgovaraće o tom pitanju sa premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i zajednička odluka će biti doneta kasnije.

"Hoti ima svoj pristup i mišljenje u vezi sa ovom situacijom, stoga ćemo na sastancima i u saradnji sa vladom postići dogovor i zajedničku odluku", poručila je Reshitaj.

Reshitaj: Nema opravdanja za nedostatak političke volje za glasanje o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku


Poslanica AAK je ocjenila sinoć da se ne treba ponositi onim što se dogodilo u prvom čitanju Nacrta zakona o ekonomskom oporavku.

Reshitaj je u emisiji "Interaktiv" na KTV podsjetila da zakon nije izglasan prethodnih šest puta.

"Žao mi je svih onih poslanika koji nisu uspjeli da pređu stranački i lični interes i da djeluju što je brže moguće. Čak smo imali i zakon o pandemiji. Ne kažem da smo doneli zakon koji je maksimalno dobar, ali optimalno primjenljiv", rekla je Reshitaj.

Reshitaj: Trebalo bi razmišljati o jačanju zdravstvenog sistema


Reshitaj je poručila i da treba razmisliti o jačanju zdravstvenog sistema.

"Nije teško to učiniti (zapošljavanje novog zdravstvenog osoblja), jer u ovom periodu ima mnogo volontera koji su se obratili zdravstvenim centrima da bi ih podržali i pomogli", naglasila je Reshitaj.

Prema njenjim riječima, ima puno sjajnih učenika pete i šeste godine medicinskog fakuleteta koji mogu da pomognu.

"Mislim da je mobilizacija zdravstvenog osoblja izuzetno neophodna i važna, nije nešto nemoguće. U ovoj fazi umjesto razmišljanja o potpunom zatvaranju, treba razmišljati o dostojanstvenom liječenju", ocjenila je Reshitaj.

Dodala je takođe da se tokom pandemije mogu koristiti kapaciteti privatnih bolnica.

"Možemo da koristimo privatne bolnice u slučaju potrebe, stoga treba stvoriti strateški plan gdje možemo da koristimo i privatne bolnice. To je vanredno stanje i čitav zdravstveni sistem na Kosovu, bilo javni ili privatni, mora biti pušten u rad", istakla je Reshitaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore