Pada Hotijeva vlada?

Ustavni sud održaće javno saslušanje o žalbi pokreta "Samoopredeljenje" u vezi slučaja poslanika Etema Arifija koji je glasao na dan formiranja Hotijeve vlade. Ustavni sud obavjesio je Gazetu Express da je ova sjednica zakazana za 2. decembar i da će se održati putem video linka. Ustavni sud će se takođe obratiti Venecijanskoj komisiji po ovom pitanju.

Hotijeva vlada može da se uruši ukoliko Ustavni sud protumači glas poslanika Etema Arifija, koji je nakon izricanja zatvorske kazne nastavio da učestvuje na sjednicama, kao protivzakonit.

Ovo pitanje, koje je na tumačenje poslato pre skoro šest meseci još uvek nije dobilo epilog, sve dok Ustavni sud nije u odgovoru Gazeti Express najavio da će u ovom slučaju biti održana javna rasprava.

Ovo zasedanje, koje će se obaviti putem video konferencije, biće održano 2. decembra.

"Sud je odlučio da održi javnu raspravu u vezi sa ovim slučajem 2. decembra 2020. godine i sve zainteresovane strane uključene u ovj slučaj biće obaveštene uskoro. Zbog trenutnih okolnosti sa pandemijom kovid-19, saslušanje će biti organizovano putem video konferencije, u skladu sa preporukama i uputstvima na snazi Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova“, navode iz Ustavnog suda, najavljujući da će se u vezi sa ovim pitanjem obratiti i Venecijanskoj komisiji.

„Istovremeno, uzimajući u obzir pitanja pokrenuta u zahtevu. Sud je takođe odlučio da se obrati forumu Venecijanske komisije, u vezi sa praksom i pravilima koja se primenjuju u sličnim situacijama, u državama članicama Komisije“, navodi Ustavni sud za Express.

Ustavni sud dalje navodi da su od početka imali stalnu komunikaciju sa ovim institucijama i strankama koje su uključene u ovaj slučaj.

"Na osnovu ustavnih i zakonski odredbi koje su na snazi, Sud ima 60 dana da razmotri ovaj zahtev koji kreće da teče nakon podnošenja svih potrebnih dokumenata za ocenu ustavnosti slučaja. U vezi sa ovim pitanjem, Sud je tokom septembra imao stalnu komunikaciju sa institucijama i strankama uključenim u slučaj, kako bi kompletirao spise predmeta“, dodaje se u odgovoru.

Etem Arifi bio je jedan od 61 poslanika koji su glasali za formiranje Hotijeve vlade. Za stranku Albina Kurtija, Samoopredeljenje, koja je skinuta sa vlasti, glas poslanika Aškalijske stranke nije važeći zbog činjenice da je pravosnažnom presudom osuđen za korupciju.

Iz tog razloga, Samoopredeljenje je uputilo pitanje na tumačenje pred Ustavnim sudom. Svaka odluka ovog tela može doneti novu političku situaciju na Kosovu.