Bivša ministarka pravde

Bivša ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je da Specijalno tužilaštvo na Kosovu ima samo tri tužioca koji se, između ostalog, bave ratnim zločinima, i da je to nedovoljan broj s obzirom na prirodu posla koji obavljaju, prenosi Koha.

„Rekli smo da treba ojačati naše pravosudne institucije. U Specijalnom tužilaštvu imamo samo tri tužioca koji se bave ratnim zločinima, terorizmom, zločinima ili pranjem novca. S obzirom na prirodu predmeta ratnih zločina, tri posebna tužioca nisu dovoljna za bavljenje predmetima ratnih zločina“, rekla je Haxhiu u emisiji „Desku“ na KTV.

Dodala je da se Pokret Samoopredjeljenje (PS) ranije usprotivio Specijalnom sudu, kao etničkom i jednostranom.

Istakla je da će Specijalni sud pokušati sa organizacionom strukturom OVK, koja prema njenim riječima iskrivljuje historijsku istinu.

„Prema ovoj optužnici, Kosovo je krvnik, a Srbija žrtva. Ako ste vidjeli optužnicu, ne radi se o činjeničnim nalazima već o spekulacijama Specijalnog suda“, dodala je Haxhiu.

Prema njenim riječima vlada Avdullaha Hotija treba da ode sa vlasti, jer se ne može reći da je ovo stvar pravde i sačekati šta će uraditi Specijalni sud.

Naglasila je da je PS imao ciljeve i planove čak i kada se protivio Specijalnom sudu.

Između ostalog aktuelna vlada treba da se povuče sa vlasti jer nema ni podršku naroda, kazala je ona.

Bivša ministarka pravde izjavila je i da joj je Specijalno tužilaštvo reklo da postoji 800-900 slučajeva ratnih zločina.

Međutim, ona kaže da postoji kontradikcija između Tužilačkog savjeta i Specijalnog tužilaštva.

„Nemoguće je da se samo tri tužioca bave predmetima ratnih zločina. Bilo je kontradikcija između Tužilačkog vijeća i Specijalnog tužilaštva na moje pitanje koliko slučajeva ratnih zločina imate. Jer znamo koliko stotina, hiljada slučajeva su podnela sama udruženja, porodice poginulih u ratu. Odnedavno imamo samo jedan slučaj seksualnog silovanja, a zapravo, prema raznim međunarodnim izvještajima, imamo blizu 20 hiljada ljudi koji su bili silovani tokom rata. Imena i prezimena zločinaca su poznata“, rekla je Haxhiu.

Pokazala je da postoji velika razlika između onoga što kaže Specijalno tužilaštvo.

„Specijalno tužilaštvo je reklo da ima blizu 800-900 slučajeva ratnih zločina, dok Tužilački savjet kaže da ih ima 200 ili 300. Čekala sam kao ministarka pravde da mi se donese konkretan plan broja tužilaca, stručnih saradnika ,broj stručnjaka. Zato što je Specijalno tužilaštvo naglasilo da nismo svijesni hijerarhije, odnosno komandnih odgovornosti tokom rata. Dakle, potreban im je vojni stručnjak. Danas, 20 godina nakon rata, nisu im ispunili taj zahtjev“, rekla je ona.

Dodala je da je čekala zahtjev Specijalnog tužilaštva u odnosu na potrebe koje imaju za rješavanje slučajeva ratnih zločina.

„Znamo da Srbija ne predaje ratne zločince, ali Pokret Samoopredjeljenje je predložio i suđenje u odsustvu“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore