Bivši ministar zdravlja

Na drugom ročištu, optuženi Numan Balić izjavio je da je potpuno nevin za krivično djelo za koje se tereti i naglasio da je ovaj slučaj obična kleveta i scenarij koji je oštećena pripremila.

Osnovno tužilaštvo u Peći optužuje Numana Balića da je 12. avgusta ove godine, u Opštoj bolnici u Peći, tačno u svom uredu, počinio krivično djelo "seksualni napad" nad žrtvom A.I., koja je kao majka bila u pratnji šestomjesečne bebe primljene u ovu bolnicu.

Ovu izjavu, optuženi Balić, dao je na drugom ročištu održanom u srijedu u Osnovnom sudu u Peći, prenosi "Zakletva za pravdu" (Betimi për Drejtësi).

Iako je branitelj optuženog, advokatica Aurora Mulhaxha, izjavila da je i dalje sa zahtjevom za odbacivanje optužnice i protivljenja pismenim dokazima podnesenim 8. oktobra ove godine, zatražila je da se na ovom ročištu pruži prilika i samom optuženom da se izjasni, kako bi se dodale neke tačke protivne optužbi.

Nakon što je sudija slučaja Shaqë Curri dao pravo na izjavu optuženom Baliću, on je izjavio da je potpuno nevin i da izjave oštećene A.I. nisu validne.

Dodao je da oštećenu nikada ranije nije poznavao i da je kritične noći tačno u 22:12 sa oštećenom vodio samo razgovor u vezi s osiguranjem proteze za kuk i u vezi s ovom pomoći pozvao je i kompetentnog ljekara Nazmi Morinu.

Za ovaj slučaj on je sudu dostavio listing poziva sa njegovog mobilnog telefona, što dokazuje da je optuženi u tom času razgovarao telefonom s dr. Morinom.

Optuženi Balić je takođe izjavio da su ovaj krivični slučaj izveli oštećena strana, bolnički čuvar i mnoge druge političke persone čija je jedina svrha da ga fizički eliminišu.

"Što se tiče karaktera slučaja koji je pokrenut protiv mene, želim naglasiti da se radi o običnoj kleveti i scenariju koji je pripremio pacijent sa inicijalima A.I., a koju ne znam i nikada je nisam vidio u životu, zatim bolnički čuvar - Adem, takođe tu su i moćni ljudi koji su moji politički protivnici, koji imaju političku podršku velikih stranaka u Prištini, koje takođe učestvuju u trenutnoj vladi, s jedinom svrhom da fizički eliminišu Numana Balića, moja javna blamaža i šteta imidžu čovjeka koji je na cijelom Kosovu poznat kao pošten, moralan čovjek i koji je mnogo doprineo Albancima i Kosovu", rekao je Balić.

Naknadno je tužilac slučaja Lumturije Hoxha, osim što se usprotivio zahtjevu za odbacivanje optužnice i protivljenju dokazima koje je podnio branilac optuženog, zatražila od optuženog da tužilaštvu da imena osoba za koje on tvrdi da traže njegovu eliminaciju.

Dalje, optuženi Numan Balić izjavljuje da će ova imena dati tužilaštvu, jer je do sada bio u zatvoru i nije mogao poduzeti takve radnje, dodajući da je među dotičnim osobama i tužilac Arben Hoti, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći, na kojeg utiču političke stranke poput PDK i AAK.

Nakon ovih izjava, sudija Curri zaključio je da je drugo ročište završeno i da će pismeno odlučiti o zahtjevu za odbacivanjem optužnice i osporavanjem dokaza.

Na suđenju su bili prisutni tužilac Lumturije Hoxha, optuženi Numan Balić sa njegovim braniteljem, advokaticom Aurorom Mulhaxha i advokat žrtve Zumreta Bašić.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Peći od 29. septembra 2020. godine, Numan Balić je optužen da je 12. avgusta 2020. godine, oko 22:00, u Opštoj bolnici u Peći, tačno u svojoj kancelariji, s namjerom i u svojstvu zdravstvenog radnika, zloupotrebljavajući stanje žrtve A.I., poziva da ja seksualno obeščasti bez njenog pristanka, dok je ista kritične noći "oštećena" majka i pratilac 6-mjesečnog djeteta, hospitaliziranog u sobi broj 5, na ortopedskom odjelu u spomenutoj bolnici.

Prema ovoj optužnici, dok se žrtvina beba liječila zbog ozljeda ekstremiteta, dolazi okrivljeni koji kao dežurni ljekar/hirurg, iako ne radi na tom odjelu, navodno posjećuje žrtvinu bebu a zatim izlazi i poziva oštećenu da dođe u njegovu sobu za dežurstvo, da se konsultira i navodno je uputi kako nabaviti aparaturu. Oštećena, ne poznajući ga, ali vidjevši da nosi medicinsku uniformu, kreće za njim i čim priđe vratima sobe za dežurstvo, okrivljeni je uhvati za desnu ruku i žrtvu uvede unutar sobe za dežurstvo, zatvara vrata ključem i gasi sijalicu a oštećenu podupire uza zid gdje tada traži od nje da ga dodiruje kada je i pokušava poljubiti u vrat govoreći "treba li vam nešto". Međtim, žrtva se odupire i uzmiče, dok je okrivljeni opet hvata i steže joj ruku, oštećena ga uspije odgurnuti, otvori vrata i izađe, u tom slučaju se vrati u sobu broj 5, a s prozora traži pomoć od obezbjeđenja, a potom slučaj prijavljuje policiji.

Stoga se zbog ove radnje Numan Balić tereti za krivično djelo "Seksualni napad", prema članu 229, paragraf 3, podparagraf 3.10, tačka 3.10.3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona Republike Kosova.

BetimipërDrejtësi