Nove mjere

Premijer Kosova na konferenciji za novinare rekao je da je situacija s Covid-19 u našoj zemlji vrlo ozbiljna. Putem prezentaciju je vizuelno prikazao povećanje broja slučajeva koronavirusa u našoj zemlji.

Hoti je istakao da se ovih dana konsultovao sa mnogim akterima u vezi s ovim mjerama za koje se očekuje da će stupiti na snagu nakon što ih izglasa vlada.

Evo šta je izjavio na današnjoj konferenciji za medije:

Pripremili smo konkretne podatke koje će građani moći da vide, što zapravo nije situacija samo na Kosovu, već u regionu, ali skoro i u cijeloj Evropi, dijelimo istu sudbinu sa svim građanima Kosova.

Moramo se pobrinuti da što prije zaustavimo trend slučajeva Covid i omogućimo našem medicinskom osoblju koje radi prekovremeno da se izbori s prilivom onih kojima su potrebne bolničke usluge.

To je izuzetno važno, jer inače ne možemo da se nosimo sa situacijom.

Poduzeli smo akciju, ali sada kada se pandemija vratila, sada smo počeli dijeliti istu sudbinu. Dok razgovaramo, reorganizirani smo se povećanjem broja kreveta s pristupom kiseoniku. 626 pacijenata je hospitalizovano u raznim klinikama širom Kosova.

Na osnovu broja zaraženih, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavio je statistiku kategorizirajući opštine u tri grupe, ovisno o slučajevima koje imaju.

Ovih dana smo u početku detaljno razgovarali sa Institutom i na osnovu njih donosimo odluke šta će posebno raditi za svaku kategoriju opština.

Sa svim kategorijama razgovarali smo o novim mjerama.

Mjere koje smo preduzeli važe na cijeloj teritoriji Kosova, na ulazu i izlazu na granici, kako bi se predstavio test, način na koji će biti organizovane javne institucije u pogledu njihovog pojavljivanja na radnom mjestu.


Odlučili smo da visoko obrazovanje treba prenijeti na online sistem. Dok će se preduniverzitetski sistem obrazovanja prilagoditi prema priručniku.