Premijer Avdullah Hoti poručio je danas da su projekcije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u vezi sa koronavirusom izuzetno pesimistične i da je u skladu sa tim Vlada donjela određene mjere kako bi se broj zaraženih smanjio, prenosi Koha.

Hoti je na konferenciji za novinare predstavio mapu sa stopom infekcija na 100 hiljada stanovnika, rekavši da vlada želi da smanji ove brojke.

"Preduzete mjere su poboljšale našu situaciju, ali kada se pandemija vratila u region, mi rastemo. Reorganizacija je urađena, imamo 838 kreveta. Povećao se čak i broj sa pristupom kiseoniku. U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama je hospitalizovano 626 pacijenata", rekao je Hoti.

On je ocjenio da je situacija vrlo ozbilja i da to potvrđuju konkretni podaci koji građani mogu videti.

"S obzirom na kapacitet moramo voditi računa o konkretnijim mjerama. Testovi su se utrostručili posljednjih nedjelja, broj pozitivnih slučajeva je oko 1 od 3 koji se testiraju, a ponekad i do 50 procenata bude pozitivih. Čak su i smrtni slučajevi u porastu. Projekcije NIJZK prilično su pesimistične", rekao je Hoti.

Na mapi koja je predstavljena opštine su podjeljene u tri grupe i to:

Zelena grupa niskog rizika sa brojem zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ispod 75 slučajeva.

Narandžasta, gdje se kreće od 76 do 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika; i

Crvena, sa najvećim rizikom, gdje broj zaraženih u toku nedjelje prelazi cifru od 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Sedam opština u karantinu


Premijer Avdullah Hoti poručio je da će predložiti danas da sedam opština na Kosovu od petka od 19 sati budu u karantinu.

Prema njegovim riječima, ukoliko ovaj njegov prijedlog koji će poslati ministrima u kabinetu na razmatranje bude izglasan, a vjeruje da hoće, policijski čas će biti uveden u Prištini, Podujevu, Mitrovici, Peći, Đakovici, Gnjilanu i Uroševcu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore