Ne uslovljavamo učešće u vladi

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj rekao je da će čestitati svakome ko bude izabran za predsjednika Kosova dvotrećinskom većinom, prenosi TV Klan Kosova.

Postavlja se pitanje da li će AAK i dalje biti dio vlade ako Ramush Haradinaj ne bude predsjednik.

„Svima koji udruže dvije trećine glasova želim uspeh i nadam se da će raditi za dobrobit Kosova. Odluku o učešću u vladi zasnivali smo na situaciji koja je bila vakuum - bez vlade koja donosi odluke, bez akcije i bez mogućnosti glasanja o zakonima, ekonomskim paketima, budžetima itd. ne povlačimo podršku vladi u vezi sa drugim pitanjima. Ne tražimo smenu aktuelne vlade ako Haradinaj ne postane predsjednik. Ali mi znamo epilog, ako ne postignemo dogovor o predsjedniku, onda idemo na izbore“, rekao je Haradinaj u emisiji „Rubikon“ na TV Klan Kosova.

Kako ta televizija navodi, Haradinaj nije bio jasan, jer je, insistirao da AAK ne uslovljava ostanak u vladi sa svojim izabrnim predsjednikom, a istovremeno je rekao da ukoliko se izabere drugi predsjednik, Kosovu slijede izbori.

„Ko god stvori dvotrećinsku većinu, koja bi hipotetički povezala Demokratski savez Kosova (LDK), Demokratsku partiju Kosova (PDK) i Pokret Samoopredjeljenje (PS), ne treba im AAK. Oni koji učestvuju u formiranju dvotrećinske većine za predsjednika sami stvaraju politički blok“, rekao je Haradinaj.

Dodao je da će, ko god dobije povjerenje građana Kosova, biti njegov predsjednik. „Nisam glasao za predsjednika Hashima Thaçija, ali on je bio predsjednik Kosova“, rekao je Haradinaj.

Istakao je da ne misli da AAK ima vrijednost u vladi koja ima dvotrećinsku većinu.

„Ne bismo učestvovali u vladi da nije nemoguće formirati tu vladu bez nas. Nemam problema sa nastavkom ove vlade, podržali smo je bez obzira na predsjednika. AAK može napustiti ovu vladu iz drugih razloga koji mogu biti važni. Ako se izabere drugog predsjednika, onda ne uslovljavamo svoje učešće u vladi, ali znamo da zemlja izlazi na birališta. Ako je predsjednik izabran bez nas, odnosno sa drugom većinom, mi im nismo potrebni u vladi“, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova