Nije monoetnički

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država smatra ispravnom izjavu Daniela Serwera da je Specijalni sud nadležan za istragu srpskih počinilaca ratnih zločina 1998.-2000. godine, ali da se takva nadležnost ne sprovodi i da se gone se samo Albanci, prenosi Gazeta Express.

Komitet smatra ispravnom ocjenu Daniela Serwera u autorskom članku u kome komentarišući prve optužnice protiv lidera OVK, kaže da Specijalni sud nije monoetnički i da je nadležan za suđenje srpskim zločinima tokom 1998.-2000. godine.

„Specijalni sud ima nadležnost nad srpskim počiniocima ratnih zločina od 1998. do 2000. godine, ali nije vršio tu nadležnost uprkos činjenici da su većinu zločina počinile srpske snage. Zbog toga ljudi taj sud nazivaju monoetničkim“, objavio je na društvenim mrežama Serwer.

Šef Odbora za spoljne poslove Eliot Engel, je prije nekoliko dana zatražio od američkog Ministarstva pravde da istraži rad Specijalnog suda i da Vašington treba da prestane da sarađuje ako utvrdi da ovaj sud goni samo Albance.

Tokom posljednja dva dana, bivši predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, dvojica bivših predsjednika parlamenta, Kadri Veseli i Jakup Krasniqi, pojavili su se pred sudijama Specijalnog suda sa sjedištem u Hagu, u Holandiji.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express