Analitičari

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je nakon što je Hashim Thaçi podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova izjavio da bi trebalo da Demokratska partija Kosova predloži svog kandidata za to mjesto. U slučaju da ne dođe do dogovora političkih subjekata, Mustafa ne isključuje održavanje vanrednih izbora. Da li će biti varednih izbora i ko bi mogao da bude novi predsjednik Kosova pokušali smo da saznamo od poznavalaca političkih prilika.

U ovom trenutku Kosovo nema institucionalni vakum pošto predsjednica skupštine Vjosa Osmani obavlja funkciju v.d. predsjednika Kosova u trajanju od šest mjeseci. Ipak, ono što je sada najvažnije jeste da parlamentarne stranke nađu rješenje kako bi Kosovo dobilo predsjednika bez održavanja vanrednih izbora. U sadašnjoj konstalaciji snaga, vladajuća koalicija neće moći da obezbjedi većinu, pa ne treba očekivati da predsjednik bude iz njihovih redova, smatra novinar Gzim Baxhaku.

“Isa Mustafa je izašao sa prijedlogom da mesto kandidata dobije PDK. Demokratska partija Kosova cijelo vrijeme govori da će ostati u opoziciji ali ja, kao i mnogi politički analitičari smatram da u situaciji kada nemaju svog lidera i kada moraju da izaberu novo rukovodstvo trebaju biti dio vladajuće kaolicije. Najozbiljniji kandidat u PDK je po meni Vlora Qitaku, naravno, ne isključujem tu ni vršioca dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Envera Hoxhaja, kao i Hajredina Kuçija koji je bio jedan od najbližih saradnika Hashima Thaçija. U imenima ovo troje ljudi, treba tražiti novog predsjednika Kosova ukoliko se stranke dogovore”, rekao je Baxhaku.

Prema mišljenju političkog analitičara Dritona Tafalarija, najbolje rješenje u ovom trenutku bi bilo da Kosovo dobije predsjednika koji je nestranačka ličnost. Međutim, prema ranijim iskustvima gotovo je nemoguće da će se nešto tako dogoditi. Tafalari dodaje da će najvjerovatnije novi predsednik biti iz redova PDK ili iz Alijanse za budućnost Kosova.

“Iz redova Alijanse za budućnost Kosova već imamo kandidata, to je njihov predsednik Ramush Haradinaj. Pošto Samoopredjeljenje neće da bude dio sporazuma, ostale partije moraju da nađu koncenzus što je ovom momentu gotovo nemoguće, pa ćemo po svemu sudeći imati nove izbore”, zaključio je Tafalari.

Podsjetimo, Hashim Thaçi je nakon dobijanja optužnice od strane Specijaliziranih vijeća iz Haga, odlučio da podnese ostavku na mjesto predsjednika Kosova. Njega je kao v.d. na toj funkciji zamjenila predsjednica skupštine Vjosa Osmani.