Zemaj potvrdio

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, saopštiće danas nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa u društvu premijera, Avdullaha Hotija. Nakon mnogobrojnih medijskih navoda, a kako prenosi Klan Kosova, Zemaj je potvrdio da će se opštine podijeliti na tri zone, da će se zabraniti rad tržnim centrima, ali i da će biti uvedena mjera ograničenja kretanja, bez detaljnijeg preciziranja o tome kako će se ona primjenjivati.

Premijer Avdullah Hoti najavio je sinoć uvođenje novih "ekstremnih" mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Nešto prije ponoći, više detalja o istim dao je ministar zdravlja, Armend Zemaj.

U izjavi za Klan Kosova potvrdio je da će osnovne i srednje škole nastaviti da rade u skladu sa već preduzetim mjerama.

"Potrudićemo se da ne dođe do toga da moramo da ih zatvaramo", izjavio je Zemaj.

Sa druge strane, upozorio je na zatvaranje tržnih centara i mjesta na kojima se ljudi okupljaju, bez preciziranja o kojim mjestima je riječ.

Najavio je i uvođenje mjere ograničenja kretanja, takođe bez detaljnog objašnjenja kako će se ova mjera primjenjivati.

Sa druge strane, potvrdio je i pisanja medija o podjeli opšina na tri zone – crvenu, žutu i zelenu – u zavisnosti od broja inficiranih.

Kaže da je Priština, usled velikog broja inficiranih, već u crvenoj zoni ali i da će se za druge opštine sutra tačno znati kojoj zoni pripadaju.

"Priština je teško pogođena u posljednje dvije nedjelje i moraju nužno da budu uvedene oštrije mjere u odnosu na druge opštine. Ali čak i u nekim drugim opštinama bilježi se porast slučajeva i sutra ćemo imati jasnu epidemiološku mapu“, dodao je Zemaj.

Dodao je i da će se mjere koje će biti danas predstavljene odnositi i na objekte privredne delatnosti.

Zemaj je dodao da je nove mjere predložio Institut za javno zdravlje Kosova, i poručio da je kabinet vlade bio saglasan kada je u pitanju njihovo uvođenje.