Specijalni sud u Hagu

Bivši predsjednik Skupštine Kosova i lider PDK Kadri Veseli pojavio se u sudnici Specijalnog suda, gdje ga trenutno upoznaju sa optužnicom.

Sudija za prethodni postupak pitaće ga da li su njegova prava prilikom hapšenja i privođenja ispoštovana kao i da se izjasni o krivici po 10 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Kako je naveo sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, današnje zasjedanje nije predstavljalo pretres i nije se raspravljalo o dokazima i nevinosti ili krivici optuženog, već je svrha ovog pristupanja sudu bila da se sudija uvjeri da su optuženom pročitane tačke optužnice, da se uvjeri da je on te tačke razumeo, da se uvjeri da su ispoštovana prava optuženog posebno pravo na branioca i pita optuženog da se izjasni o krivici.

Veseli je potvrdio da je primio optužnicu kao i da je razumeo tačke optužnice kao i prava koja kao optuženi ima a koja su mi pročitane i u sudnici.

"Čuo sam optužbe i pročitao sam ih, dopustite mi da kažem sa punim uvjerenjem da nisam kriv ni po jednojj optužbi", rekao je Veseli.

Veseliju se čita redigovana optužnica koja ga zajedno s Hashimom Thaçijem, Jakupom Krasniqijem i Rexhepom Selimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Veseli je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Thaçijem i Selimijem iz Prištine prebačen u Hag i smješten u pritvor.

Thaçi i Krasniqi juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim vijećima u Hagu, Veseli će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i sjeveru Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.