Ključna figura OVK

Počelo je pristupanje Hashima Thaçija u Specijalnom sudu u Hagu.

Ažurirano: 15:44
Thaçi: Optužnica je bez ikakvog osnova, nisam kriv

Nakon Jakupa Krasniqija, u Specijalnom sudu se pojavio i jedan od osnivača OVK Hashhim Thaçi, kome se trenutno čita optužnica.

"Da, razumeo sam optužbe koje su pročitane. Ne slažem se ni sa jednom od njih. Optužnica je bez ikakvog osnova, i izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice", rekao je Thaçi.


15:33
Ključna figura OVK predstavljena je danas u sali suda u okviru Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Očekuje se da će se bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjasniti o optužbama koje je protiv njega podnelo Specijalno tužilaštvo.

Thaçi će danas biti upitan o hapšenju kao i tome da li su njegova prava pri hapšenju i pritvaranju ispoštovana, a biće zatraženo i da se izjasni o krivici za šta će, ukoliko to ne učini danas, imati rok od mjesec dana.

Thaçiija će pred sudom zastupati advokat Denis Hooper, koji je već podneo određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva. Kako prenosi Reporteri pozivajući se na portal Arbresh.info, Thaçi će tražiti da se brani sa slobode putem video konferencijske veze, uz određenu kauciju.

U četvrtak prošle nedjelje, Thaçi je na konferenciji za štampu objavio da je prihvatio optužnicu Specijalnog suda, gdje je najavio ostavku na mjesto predsjednika Kosova.

Poslije nekoliko sati istog dana, Thaçi je zajedno sa Kadrijem Veselijem i Rexhepom Selimijem otišao u Hag, gdje će se odvijati njihova suđenja.

Uživo prenos prvog pristupanja sudu Hashima Thaçija možete pratiti OVDJE.