Specijalni sud

Prvi glasnogovornik Oslobodilačke vojske Kosova, bivši predsjednik skupštine i član predsjedništva NISMA-e Fatmira Limaja, Jakup Krasniqi pristupa prvi put Specijalizovanim vijećima za ratne zločine u Hagu.

Krasniqi, koji se zajedno sa bivšim predsjednikom, Hashimom Thaçijem, bivšim predsjednikom skupštine, Kadrijem Veselijem i šefom poslaničke grupe Samoopredjeljenja, Rexhepom Selimijem, nalazi na zajedničkoj otužnici, prvi je od optuženih koji danas pristupa sudu.

Uživo prenos prvog pristupanja sudu Jakupa Krasniqija možete pratiti OVDJE.

Kasnije danas, u 15 časova, pred sudiju će izaći i Hashim Thaçi, dok će  Veseli i Selimi pred sudiju sutra i prekosutra.

Krasniqi će danas biti upitan o hapšenju kao i tome da li su njegova prava pri hapšenju i pritvaranju ispoštovana, a biće zatraženo i da se izjasni o krivici za šta će, ukoliko to ne učini danas, imati rok od mjesec dana.

Sudija za prethodni postupak u ovom kao i drugim slučajevima koji su do sada bili pred sudom je Nicolas Guillou.

Optužnica protiv Krasniqija, Thaçija, Veselija i Selimija podneta je na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Thaçi četiri dana za redom ispitivan u Hagu.