Na zahtjev T7

Nakon objavljivanja uređene verzije optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija i drugih, dio zvaničnog saopštenja izazvao je negodovanje dijela javnosti na Kosovu, posebno kada su u pitanju navodi da su bivši lideri OVK imali za cilj ubijanje katolika, piše Gazeta Express.

Na zahtjev T7 da pojasne ovo pitanje, iz Haga su rekli, da se sporni dio teksta odnosi na različite žrtve uopšte.

"Uređena verzija optužnice navodi da su optuženi počinili zločine protiv onih za koje se smatralo da su bili njihovi protivnici. Optužnica protivnike definiše kao osobe za koje se sumnjalo da su bile ili su, A: saradnici srpskih snaga, B: koje nisu podržavale ciljeve i stavove OVK, a kasnije i privremene vlade Kosova, uključujući osobe povezane sa LDK i osobe iz srpske, romske i drugih zajednica. Saopštenje za javnost odnosi se na vrste raznih navodnih žrtava uopšte", navodi se u odgovoru Specijalizovanih vijeća.

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, lider PDK Kadri Veseli, kao i nekadašnji predsjednik skupštine Jakup Krasniqi i šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Rexhep Seljimi uhapšeni su i prebačeni u pritvorske jedinice Haškog suda, a optužnica koja je protiv njih podneta, objavljena je u redigovanoj verziji u kojoj se navodi da su između ostalog  odgovorni za za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, progone i ubistva Srba, Roma, Albanaca, političkih neistomišljenika, kao i za kriminalno djelovanje sa elementima žločinačkog projekta.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express